NOS NieuwsAangepast

Dijksma kritisch over berekeningen Schiphol

Staatssecretaris Dijksma vindt uitspraken van Schiphol over verdere groei niet verstandig. Gisteren publiceerde de luchthaven berekeningen waaruit zou blijken dat groei aantoonbaar mogelijk is en dat Schiphol ruim onder de afgesproken geluidsnormen blijft.

Dijksma benadrukte in de Tweede Kamer dat het bij groei niet alleen om geluid gaat. Volgens haar heeft Schiphol voortijdig dingen naar buiten gebracht. Ze vindt het ook "ondoordacht en onhandig".

De staatssecretaris zei dat Schiphol het beeld oproept dat de luchthaven eindeloos kan groeien en dat vliegveld Lelystad niet nodig is. "En dat is niet waar; we hebben Lelystad nodig als overloop-luchthaven van Schiphol." Juist vandaag was er opnieuw een Kamerdebat over Lelystad.

Inspraak over routes

Veel mensen die onder aanvliegroutes naar Lelystad wonen, zijn ongerust over de gevolgen van de belangrijkere rol van dat vliegveld. Dijksma zei dat ze na de gebruikelijke inspraakrondes een extra mogelijkheid aan de bewoners zal geven om met aanpassingen te komen.

Dijksma schreef in een brief aan de Kamer dat ze een eerder gepresenteerde alternatieve route voor het vliegveld Lelystad van de hand wijst. Het alternatief zou het vliegveld Teuge ontzien en parachutespringen zou daar mogelijk blijven. Maar de staatssecretaris blijft erbij dat het plan het luchtverkeer naar Schiphol te veel zou hinderen. Uiteindelijk zou het alternatief volgens Dijksma slecht zijn voor de veiligheid.

Eurocontrol

De staatssecretaris heeft afgelopen week gepraat met vertegenwoordigers van het vliegveld Teuge en met de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol. Die laatste organisatie had zich eerder positief uitgelaten over het alternatief.

Volgens Dijksma heeft Eurocontrol in zijn rapport niet met alle aspecten rekening gehouden en betwist de organisatie ook niet dat de luchtverkeersleiding altijd moet kunnen instaan voor de veiligheid.

Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf 2019 vluchten van Schiphol overneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl