Lelystad Airport in aanbouw
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Eurocontrol steunt alternatieve route Lelystad Airport

Staatssecretaris Dijksma zou serieus moeten kijken naar een alternatieve vertrekroute voor Lelystad Airport die is aangedragen door verschillende partijen uit de luchtvaartsector. De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol zegt dat die alternatieve route beter uitpakt voor omgeving en milieu dan het voorstel van de staatssecretaris.

Lelystad Airport moet over twee jaar veel recreatievluchten gaan overnemen van Schiphol, omdat het daar te druk wordt. Maar omdat er rond Lelystad al veel burger- en militair vliegverkeer is, is het een flinke puzzel om een route voor de extra toestellen te kiezen.

Paracentrum Teuge

Dijksma kwam in juni met een plan waarbij de vliegtuigen via Biddinghuizen en Wezep richting Arnhem zullen gaan. In dit plan wordt ook gevlogen boven Teuge, wat het einde betekent voor het Nationaal Paracentrum daar. Volgens Dijksma is er echter geen andere optie. Alternatieve routes zijn volgens haar onveilig of hinderen Schiphol.

Luchthaven Teuge is het daar niet mee eens en kwam samen met andere betrokkenen met een alternatief, waarbij de toestellen al voor Biddinghuizen afbuigen naar het zuiden en via Hierden richting Garderen vliegen. Maar volgens Dijksma voldoet die route niet aan de voorwaarden, zoals het uit de buurt blijven van vluchtroutes van Schiphol.

De luchtverkeersleiders van Eurocontrol spreken dat tegen. Het alternatieve plan voldoet volgens de organisatie aan alle voorwaarden en heeft veel voordelen. De staatssecretaris zou het daarom niet aan de kant moeten schuiven, meldt RTV Oost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl