Vliegveld Lelystad
NOS NieuwsAangepast

Hogere vliegroutes Lelystad voor minder overlast

Een van de vertrekroutes van vliegveld Lelystad wordt aangepast zodat de vliegtuigen hoger mogen vliegen en minder overlast geven. Dat heeft staatssecretaris Dijksma besloten.

Ook komt er een hogere route boven een deel van de Veluwe en wordt een afgesplitste route geschrapt. Ook dit leidt tot minder geluidsoverlast in het gebied.

De staatssecretaris verwacht verder dat toestellen in de praktijk vaak sneller kunnen stijgen en dus eerder hoger vliegen.

Voor de zweefvliegers van vliegveld Salland bij het Overijsselse dorp Lemelerveld betekent het hoger vliegen dan gepland dat er meer ruimte overblijft voor de zweefvliegtuigen.

Maar de parachutespringers vanaf vliegveld Teuge moeten op zoek naar een ander vliegveld. De alternatieve routes die Teuge had bedacht leveren hinder voor Schiphol op of zijn onveilig.

Vliegveld Lelystad neemt vanaf 2019 vluchten van het overvolle Schiphol over, vooral Europese vakantievluchten.

Deel van vliegtuigen naar Lelystad mag hoger vliegen

Eerder vandaag hebben inwoners van Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland ruim 68.000 digitale handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Zij zijn bang voor geluidsoverlast.

Aan de andere kant vraagt de luchtvaartsector juist aan de Tweede Kamer om Lelystad zo snel mogelijk te openen, gezien de drukte op Schiphol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl