NOS NieuwsAangepast

68.000 handtekeningen tegen vliegroutes van Lelystad Airport

Deel van vliegtuigen naar Lelystad mag hoger vliegen

Inwoners van Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland die bang zijn voor toekomstige overlast van Lelystad Airport hebben ruim 68.000 digitale handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Het gaat om ondertekeningen van vijf verschillende petities die afgelopen maanden verzameld zijn.

Met de petities verzetten de bewoners zich tegen de aan- en uitvliegroutes zoals die bedacht zijn voor Lelystad Airport. Ze vrezen geluidsoverlast van de passagiersvliegtuigen die vanaf april 2019 van en naar Lelystad Airport vliegen.

Op grote delen van die routes mogen de toestellen namelijk niet hoger vliegen dan 1800 meter, omdat ze anders in de aanvliegroutes van Schiphol terecht komen. Daardoor zal vliegverkeer ook op vele tientallen kilometers van Lelystad hoorbaar zijn.

De bewoners noemen de lange lage routes onnodig, ongewenst en onveilig. Ze zijn vooral bang voor geluidsoverlast in natuur- en stiltegebieden zoals de Veluwe, de Weerribben en het Overijssels Vechtdal. Daarom willen ze dat er fors hoger gevlogen gaat worden dan nu de bedoeling is.

De ondertekenaars van de petities vragen om een nieuwe indeling van het luchtruim en herziening van de voorgenomen routes. Dat gebeurt naar verwachting op zijn vroegst in 2023, althans als de Luchtverkeersleiding de opdracht krijgt om het luchtruim boven Nederland opnieuw in te delen.

Veluwe

Eind augustus trok Vliegveld Teuge al aan de bel over de routes omdat het parachutespringen onmogelijk zou worden. Teuge pleitte ervoor dat de route zou worden verlegd naar een ander deel van de Veluwe, maar dat stuit weer op bezwaren van mensen die daar wonen en recreëren. Toen ging het om het verleggen van de route, niet om het verhogen, zoals nu wordt gevraagd.

Volgende week spreekt de Tweede Kamer over de routes van en naar Lelystad Airport. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseert in de tweede helft van september informatiebijeenkomsten voor bewoners. Die worden gehouden in Dalfsen, Zwolle, Steenwijk, Apeldoorn, Ede en Balk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl