Halbe Zijlstra (VVD) springt over een dranghek op het Binnenhof voorafgaand aan overleg met informateur Gerrit Zalm
NOS Nieuws

Formatiedag 191: oude kabinet en nieuwe coalitie lopen steeds meer door elkaar

Hoe langer de formatie duurt, hoe meer het beleid van het 'oude' kabinet en de voornemens van de nieuwe coalitie door elkaar lopen.

Dinsdag was het Prinsjesdag en presenteerde het oude kabinet de begroting voor 2018, met weinig tot geen nieuwe maatregelen. Het eigen risico zou volgend jaar stijgen, van 385 naar 400 euro, omdat de zorgkosten stijgen.

Maar al de volgende dag maakte informateur Zalm namens de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bekend dat die dat willen terugdraaien. Het blijft dus 385 euro, en de premie gaat omhoog. Demissionair minister Schippers (VVD) stak in het Kamerdebat niet onder stoelen of banken dat zij dit een onnodige actie vindt.

Slecht idee

Donderdag reageerde de transportsector verontrust op het plan van de formerende partijen om een kilometerheffing voor vrachtvervoer in te voeren. De partijen zelf wilden niet op de berichten reageren.

Maar dat maakte VVD-minister Schultz niets uit. Zij wilde vrijdag na de ministerraad graag voor de camera vertellen hoe slecht zij dat idee vindt.

'Laatste loodjes'

Maandag gaan de formatiegesprekken weer verder. "Het einde is in zicht", zei D66-leider Pechtold vandaag. "Het zijn de laatste loodjes", zei Segers van de ChristenUnie.

Dinsdag stemmen de Tweede en daarna de Eerste Kamer over de spoedwet eigen risico zorg. De oppositie heeft van informateur Zalm de geruststelling gekregen dat dit de enige spoedwet is die ze nog voor het einde van het jaar kunnen verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl