ANP
NOS NieuwsAangepast

Aanstaande coalitie: eigen risico zorg daalt niet onder 385 euro

De vier formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn niet van plan het eigen risico voor de zorg voor volgend jaar te verlagen. Het blijft bij het terugdraaien van de voorgenomen verhoging van 400 naar 385 euro.

Dat is de uitkomst van een fel Kamerdebat over het eigen risico en mensen die daardoor zorg mijden.

In het debat lagen CDA en ChristenUnie onder vuur omdat deze twee partijen in de verkiezingscampagne een flinke verlaging van het eigen risico hadden beloofd. "Wat een bedrog", zei PVV-Kamerlid Agema.

50Plus-Kamerlid Sazias vindt de trotse opmerkingen van de vier onderhandelende partijen onterecht. "Dit is niet iets om over te juichen. Het gaat om 41 cent in de maand."

De verlaging met 15 euro wordt namelijk betaald met een verhoging van de zorgpremie van 10 euro. FvD-leider Baudet sprak van balletje-balletje. "Het partijkartel en het zorgverzekeraarskartel zijn versmolten", zei hij.

Tot woede van de PvdA deed de VVD in eerste instantie niet mee aan het Kamerdebat. Kamerlid Arno Rutte zat wel in de zaal en stelde vragen aan andere Kamerleden, maar wilde zelf niet naar voren komen.

Wat is dit voor manier van doen?

PvdA-Kamerlid Nijboer

"Wat is dit voor manier van doen?", zei PvdA-Kamerlid Nijboer. "Het kan toch niet dat de grootste partij van het land weigert om aan een debat mee te doen?"

Na kritiek van ook GroenLinks en Forum voor Democratie liep Rutte uiteindelijk toch naar het spreekgestoelte. Hij zei dat hij gisteren op Prinsjesdag, toen een eigen risico van 400 euro werd aangekondigd, nog niet wist van de verlaging.

Ook minister Schippers van Volksgezondheid zei dat zij vandaag pas het verzoek kreeg een spoedprocedure in gang te zetten om de verhoging tegen te houden. Dat moet voor 1 oktober, anders kunnen de zorgverzekeraars niet op tijd hun premies voor 2018 berekenen.

Schippers vindt het naïef als politieke partijen denken dat het eigen risico omlaag kan zonder dat het ergens anders geld kost. Zij gaat een spoedwet voorbereiden zodat de Tweede en Eerste Kamer daar op tijd over kunnen stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl