ANP

Oppositiepartijen SP, PVV, GroenLinks en PvdA willen CDA en ChristenUnie aan hun verkiezingsbelofte houden dat het eigen risico voor de zorg omlaag gaat.

Informateur Gerrit Zalm maakte aan het eind van de middag namens de formerende partijen bekend dat zij de verhoging van 385 euro naar 400 euro zullen terugdraaien; het blijft in 2018 dus 385 euro.

SP-Kamerlid Marijnissen is blij met dit nieuws. "Hier hebben we flink voor gestreden de afgelopen weken", zegt zij. Ook PvdA-Kamerlid Nijboer noemt het een goede eerste stap.

Ik sta niet te juichen want het eigen risico moet omlaag.

PVV-Kamerlid Agema

De PVV, net als de SP en GroenLinks groot voorstander van het afschaffen van het eigen risico, wil niet enthousiast reageren. "Ik sta niet te juichen, want het eigen risico moet omlaag", zegt PVV-Kamerlid Agema.

De meeste oppositiepartijen willen vanavond in een Kamerdebat steun proberen te krijgen voor een echte verlaging van het eigen risico.

Agema zegt dat er te veel mensen zijn die gewoon hun zorgpremie betalen, maar door het eigen risico in een betalingsregeling belanden.

Ze vindt dat het kabinet genoeg geld heeft voor een verlaging. "Er is zo'n groot begrotingsoverschot en toch krijgen de mensen het mes op de keel gezet."

​CDA en ChristenUnie hebben een verlaging beloofd in de verkiezingscampagne.

SP-Kamerlid Marijnissen

Marijnissen: "CDA en ChristenUnie hebben een verlaging beloofd in de verkiezingscampagne. Vanavond gaan we kijken of ze dat nog steeds vinden." Ook PVV en PvdA wijzen op die verkiezingsbelofte.

Het Kamerdebat begint om 20.30 uur en is te volgen op NPO Politiek.

STER reclame