ANP
NOS NieuwsAangepast

Schultz: kilometerheffing vrachtverkeer? Doe het niet!

VVD-minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft een duidelijk advies aan de vier partijen die een kabinet willen vormen: voer geen kilometerheffing in voor het vrachtverkeer.

"Ja, ik geef een negatief advies aan de onderhandelende partijen", zei Schultz na afloop van de wekelijkse ministerraad. Zij heeft zelf al aangekondigd niet meer terug te komen als minister in het nieuwe kabinet. "Maar ik zal tot het laatst meegeven dat dit niet verstandig is."

Schultz somt een lijstje nadelen op: het duurt lang om zo'n systeem in te voeren, nieuwe technologieën hebben een veel groter effect, het is oneerlijk om alleen vrachtvervoer te laten betalen en het kan ongunstig zijn voor de economie.

"In Nederland betaalt iedereen al flink mee aan infrastructuur", zegt Schultz. "Via de blauwe envelop, accijns, bpm, wegenbelasting. Dat is wat mij betreft genoeg."

Op de formatietafel van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ligt het plan om een kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren, en met de opbrengst het behalen van de klimaatdoelen van Parijs te financieren.

D66 en ChristenUnie hebben de kilometerheffing in hun verkiezingsprogramma's staan. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau kan die 1 miljard euro opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl