In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Plassende vrouwen demonstreren alsnog in Amsterdam om wildplasboete

Op het Leidseplein in Amsterdam hebben zo'n tien vrouwen gedemonstreerd door op straat te plassen. Onder begeleiding van een sambaband plasten ze over het uitgeprinte vonnis heen van een vrouw die in het ongelijk werd gesteld nadat ze een wildplasboete had aangevochten.

'De uitspraak van de rechter stinkt, dus we laten hem extra stinken'

Maandag oordeelde de rechter dat de vrouw in 2015 terecht een boete had gekregen voor wildpassen. Ze had die boete aangevochten, omdat ze naar eigen zeggen door het gebrek aan toiletmogelijkheden voor vrouwen in het centrum van Amsterdam geen andere optie had.

De rechter gaf haar ongelijk en zei dat ze desnoods gebruik had moeten makken van een plaskrul, een openbaar urinoir voor mannen dat open is aan de onderkant. Er was een vergelijkbare plasactie georganiseerd bij een plaskrul, maar die werd woensdag afgeblazen.

'De laatste druppel'

"Nood breekt wet", vinden de demonstranten, die alsnog besloten te wildplassen. Ze hadden gele ballonnen meegenomen waarop de tekst "de laatste druppel" stond geschreven. "47 jaar nadat de Dolle Mina's aan de kaak hadden gesteld dat vrouwen ook willen plassen, is er een rechter die beweert dat vrouwen in zo'n urinoir kunnen plassen", zeiden ze tegen NH Nieuws.

De vrouwen hadden zich op de actie voorbereid door veel water of bier te drinken.

Advertentie via Ster.nl