Een klassieke Amsterdamse krul
NOS NieuwsAangepast

Uitspraak over wildplassende Amsterdamse krijgt vervolg

De uitspraak deze week in de zaak van een wildplassende Amsterdamse krijgt een vervolg. Zeven vrouwen die het er niet mee eens zijn, roepen op Facebook vrouwen op om morgen in actie te komen.

De initiatiefnemers willen bij deze landelijke "actie #zeikwijf" zo veel mogelijk vrouwen een urinoir laten bezoeken. Daar moeten ze foto's maken van hun pogingen om op een "schone en waardige manier" te plassen in een voor mannen ontworpen urinoir. Die foto's worden op sociale media geplaatst.

Boete

Maandag veroordeelde de rechtbank in Amsterdam een vrouw die in 2015 een boete had gekregen voor wildplassen. De vrouw liet de zaak voorkomen. Zij vond dat zij geen andere keus had, omdat er in het centrum van Amsterdam te weinig openbare toiletten voor vrouwen zijn.

De rechter zei dat ze bij hoge nood desnoods naar een urinoir voor mannen kon gaan. Volgens medestanders van de vrouw is dat geen oplossing, omdat de meeste urinoirs niet bedoeld zijn voor vrouwen.

In eerste instantie wilden zij vanavond actievoeren op het Leidseplein in Amsterdam. Dat gaat wegens de overweldigende belangstelling niet door. 1100 vrouwen hadden hun deelname toegezegd. Daarmee zou het te druk worden en kon de veiligheid niet worden gegarandeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl