Geerte Piening
NOS NieuwsAangepast

Vrouwen moeten bij hoge nood op urinoir plassen

De vrouw die haar boete voor wildplassen aanvocht bij de rechter, is toch veroordeeld. Volgens de kantonrechter had ze bij hoge nood desnoods naar een urinoir voor mannen moeten gaan.

Geerte Piening kreeg de bekeuring in 2015 bij het Leidseplein in Amsterdam. Ze was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. Volgens Piening zijn er te weinig openbare toiletten voor vrouwen in het centrum van Amsterdam. Voor mannen zijn het er 35 en voor vrouwen maar 3.

Boete verlaagd

Piening zegt dat ze geen andere keuze had dan wildplassen omdat het dichtstbijzijnde vrouwentoilet twee kilometer verderop was. Ze kon ook niet terug naar het café waar ze vandaan kwam, want dat was inmiddels dicht.

De rechter gaf haar geen gelijk en oordeelde dat Piening zich gewoon aan het verbod op wildplassen moet houden. Wel geeft hij toe dat er voor vrouwen minder openbare toiletten zijn. Maar dat is omdat mannen zich veel vaker schuldig maken aan wildplassen. "U bent pas de tweede vrouw die ik tegenkom in al die jaren dat ik dit werk doe", zei hij.

De boete is wel verlaagd van 140 euro naar 90 euro omdat ze zo lang op de behandeling van de zaak heeft moeten wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl