ANP

Geerte Piening, die vandaag hoorde dat ze een boete voor wildplassen gewoon moet betalen, is niet de eerste vrouw die de straf aanvocht. Ten minste twee vrouwen die haar voorgingen in vergelijkbare zaken kregen gelijk en hoefden de boete niét te betalen.

Bekend is een eerdere zaak uit 2010. Net als Piening vond deze vrouw wel openbare toiletten voor mannen, maar niet voor vrouwen. De rechter vond het wildplassen wel strafbaar, de vrouw hoefde de boete niet te betalen.

In 2014 diende een vergelijkbare zaak. Marieke, die zich een beetje schaamt en niet met haar achternaam genoemd wil worden, maakte bezwaar tegen een bekeuring voor wildplassen na een avondje stappen in Ede. "Iedereen zei: dat lukt je toch niet. Maar ik dacht: deze boete is absurd."

Net toen ik hurkte stond er een agent achter me die direct de bekeuring uit begon te schrijven.

Marieke

Het was 03.00 uur en de taxi waar Marieke en haar vriendinnen op stonden te wachten, kwam veel later dan gepland. "Alle gelegenheden hadden de deuren inmiddels gesloten", vertelt Marieke. "Op straat waren genoeg van die urinoirs voor mannen, maar voor vrouwen was er niks. En ik moest echt heel nodig."

Marieke besloot op het stationsplein achter een struikje te plassen. "Er was veel politie op straat. Net toen ik hurkte stond er een agent achter me die direct de bekeuring uit begon te schrijven."

Rechtszaak

Per brief maakte Marieke bezwaar. Een aantal weken later kreeg ze een uitnodiging om naar de rechtbank in Arnhem te komen. "De rechter, een man, vond dat ik gelijk had en schold de boete kwijt. Maar wel onder voorbehoud: als het binnen een jaar weer zou gebeuren dan zou ik de boete alsnog moeten betalen. Dit is uiteraard niet gebeurd."

Marieke verbaast zich over de uitspraak die Geerte Piening vandaag van de rechter hoorde. "Het is bijna exact hetzelfde verhaal. Dat deze rechter adviseert om van het mannen-urinoir gebruik te maken vind ik een beetje raar, want dat kan gewoon niet. Ik hoop niet dat meespeelt dat er voor deze zaak media-aandacht is. Dat zou voor de rechter niet mogen uitmaken vind ik."

Vervelend dus voor Geerte Piening dat zij wel gewoon moet betalen. Er is wel een lichtpuntje: de boete is verlaagd van 140 euro naar 90 euro omdat Piening lang op de behandeling van de zaak heeft moeten wachten.

STER reclame