Telia-topman Johan Dennelind (l) bij een persconferentie over de schikking

OM schikt met telecombedrijf voor bijna kwart miljard euro

In een grote internationale corruptiezaak heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie een schikking getroffen van bijna 230 miljoen euro met de internationale telecomprovider Telia.

Via onder meer drie Nederlandse dochterbedrijven maakte Telia zich volgens het OM schuldig aan omkoping en valsheid in geschrifte in Oezbekistan. Tussen 2007 en 2010 zouden de dochterbedrijven steekpenningen hebben betaald aan een dochter van de toenmalige president Karimov. Zij beheerde daar onder meer 3G-frequenties en bepaalde zo wie toegang kreeg tot de Oezbeekse telecommarkt.

In totaal betaalde Telia bijna 260 miljoen euro aan de dochter van Karimov. Dat gebeurde via een brievenbusmaatschappij in Gibraltar.

Onderzoek

De FIOD begon in 2013 met het onderzoek naar de rol van de Nederlandse bedrijven in corruptiezaak. Tegelijkertijd onderzochten het Amerikaanse ministerie van Justitie, een Amerikaanse toezichthouder en het Zweedse OM de zaak.

Het in Zweden gevestigde Telia trof ook met de Verenigde Staten een schikking. Bij elkaar is het bedrijf bijna 810 miljoen euro kwijt aan de schikkingen.

VimpelCom

In de zaak trof het Nederlandse OM ook al een schikking met telecombedrijf VimpelCom. Dat van oorsprong Russische bedrijf dat in Nederland is gevestigd, betaalde zo'n 385 miljoen euro. Dat is de hoogste schikking met justitie ooit in Nederland. Ook VimpelCom werd verdacht van corruptie bij het verkrijgen van toegang tot de Oezbeekse telecommarkt.

In maart maakte ING Bank bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de bank. Volgens het OM is de bank mogelijk betrokken bij smeergeldbetalingen van VimpelCom aan Oezbekistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl