ANP
NOS NieuwsAangepast

ING verdacht van betrokkenheid bij witwassen

ING Bank wordt verdacht van het faciliteren van internationale corruptie en witwassen. Het Openbaar Ministerie in zowel Nederland als de Verenigde Staten is een strafrechtelijk onderzoek begonnen, zo meldt de bank in het jaarverslag.

ING stelt daarin dat niet duidelijk is hoelang de onderzoeken zullen duren en of die tot boetes of schikkingen zullen leiden. Wel geeft ING alvast aan dat eventuele boetes 'significant' kunnen zijn. Een woordvoerder bevestigt de berichtgeving hierover van het Financieele Dagblad, maar wil verder geen toelichting geven.

VimpelCom

Volgens een woordvoerder van het OM gaat het onder meer om betrokkenheid van ING bij smeergeldbetalingen van telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris. Naar nu blijkt is de FIOD in verband met die zaak vorig jaar maart bij ING binnengevallen.

De bank zou ongebruikelijke transacties niet of niet tijdig hebben gemeld en geen of onvoldoende cliëntonderzoek hebben gedaan. "Het vermoeden is dat ING Bank zo corruptie en witwassen mogelijk heeft gemaakt", zegt de woordvoerder van het OM. "Het onderzoek is nog in volle gang."

De van oorsprong Russische telecomgigant VimpelCom betaalde vorig jaar een schikking van 358 miljoen euro aan het Nederlandse Openbaar Ministerie om vervolging af te kopen voor omkoping en valsheid in geschrifte. Met het Amerikaanse OM schikte VimpelCom voor 360 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl