Yves Forestier / Getty Images
NOS Nieuws

Oezbeekse presidentsdochter krijgt miljoenenboete wegens corruptie

De rechtbank in Amsterdam heeft de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova bij verstek veroordeeld tot een boete van 1,6 miljoen euro wegens omkoping. Karimova ontving via een brievenbusfirma zo'n 300 miljoen euro smeergeld van telecombedrijven VimpelCom en Telia.

Het OM in Amsterdam startte een zaak omdat het hoofdkantoor van VimpelCom daar staat, vanwege het gunstige belastingklimaat. Het telecombedrijf is hier niet bekend maar heeft wereldwijd zo'n 200 miljoen klanten en is actief in zo'n 14 landen, waaronder veel voormalige Sovjetrepublieken.

En daar komt de rol van Karimova in beeld. Toen het concern zich toegang wilde verschaffen tot de Oezbeekse markt, kon het niet om Karimova heen die als dochter van de president veel macht had. Met steekpenningen kocht VimpelCom onder meer 3G-licenties bij Karimova.

Beterschap

Justitie in Nederland kon een zaak beginnen omdat VimpelCom in Nederland is gevestigd, maar ook omdat Karimova de status van ambtenaar had. Omkoping van een buitenlandse ambtenaar kan vervolgd worden in Nederland.

Naast de boete voor de brievenbusfirma van Karimova vordert de rechter ook bezittingen ter waarde van 123 miljoen euro. Dat gaat hoofdzakelijk om een aandelenpakket.

Eerder schikte het OM in Amsterdam al met VimpelCom zelf wegens de omkooppraktijken. Het concern betaalde 358 miljoen euro aan de Nederlandse staatskas. Dat is de hoogste schikking die ooit in Nederland is getroffen. Het bedrijf heeft inmiddels een geheel nieuwe top en beloofde beterschap.

Karimova

Ook in eigen land zit Karimova in de problemen. Enkele jaren geleden werd ze nog op handen gedragen in haar land. Ze was popster en modeontwerpster. Maar toen de Oezbeken erachter kwamen dat ze dat financierde door de telefoontarieven veel te hoog te houden, werd ze uitgekotst.

"Ze is de meeste gehate persoon van het land", staat in een rapport van de Amerikaanse ambassade. Ze heeft inmiddels een soort huisarrest gekregen van haar vader. Die had ze eigenlijk willen opvolgen, maar de kans daarop is heel klein geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl