NOS Nieuws

Telecombedrijf betaalt hoogste Nederlandse schikking ooit

Telecombedrijf VimpelCom, een van de zes grootste providers van de wereld, betaalt het Nederlandse Openbaar Ministerie 358 miljoen euro. Dat is de hoogste schikking met justitie ooit in Nederland. Het van oorsprong Russische bedrijf, gevestigd in Nederland, voorkomt daarmee dat het wordt vervolgd voor omkoping en valsheid in geschrifte.

Ook met de Verenigde Staten heeft VimpelCom een schikking van bijna 360 miljoen euro getroffen.

In het bedrag zijn onder meer een boete en een ontneming van onrechtmatig verworven inkomsten opgenomen.

Corruptie

Het van oorsprong Russische bedrijf vestigde zich in 2010 in Amsterdam. Het groeide uit tot een van de zes grootste telecomproviders ter wereld en is vooral actief in Rusland, Italië, Azië, Afrika, Oekraïne, Kazachstan en Oezbekistan. In 2014 bedroeg de omzet 17,12 miljard euro. Het OM verwijt het bedrijf dat het zich bij het verkrijgen van toegang tot de Oezbeekse markt schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

Het Nederlandse strafrechtelijk onderzoek startte in 2013. In maart 2014 werd het hoofdkantoor van VimpelCom in Amsterdam doorzocht.

Het bedrijf staat sinds 1996 genoteerd aan de beurs in New York. Het onderzoek in de VS viel onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en de beurstoezichthouder SEC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl