1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

VS, Zuid-Korea: met sancties druk op Noord-Korea opvoeren

Zuid-Korea en de Verenigde Staten willen de druk op Noord-Korea vergroten met de zwaardere sancties waarvoor onlangs een VN-resolutie is aangenomen. Dat hebben de leiders van beide landen in een telefoongesprek met elkaar afgesproken. De sancties hebben tot doel dat het communistische noorden stopt met het testen van raketten.

Volgens een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president willen de landen dat Noord-Korea beseft dat provocaties leiden tot een verder diplomatiek isolement en economische druk.

President Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben afgesproken om samen te werken met de internationale gemeenschap om de laatste VN-resolutie toe te passen. In die resolutie is onder meer een gedeeltelijk olie-embargo opgenomen. Ook wordt de export van textiel en het inzetten van Noord-Koreaanse werknemers in het buitenland verboden.

Trump bevestigt op Twitter dat de twee leiders elkaar hebben gesproken. "Ik vroeg hem hoe het met Rocket Man gaat. Er ontstaan lange rijen voor de benzinestations in Noord-Korea. Jammer!", schrijft hij.

Het contact tussen Moon en Trump rond de crisis op het Koreaanse schiereiland is niet altijd optimaal geweest. Na de laatste nucleaire test gingen er dagen overheen voordat de twee elkaar persoonlijk spraken.

Koeweit

Niet alleen de VS en Zuid-Korea ondernamen vandaag stappen om Noord-Korea diplomatiek verder te isoleren. Koeweit maakte bekend dat het de Noord-Koreaanse ambassadeur en vier diplomaten zal wegsturen. Onlangs bezocht de emir van de Golfstaat Washington. Net als bij andere bondgenoten heeft Trump er bij Koeweit op aangedrongen om de banden met Noord-Korea te verbreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl