NOS NieuwsAangepast

'Broze relatie Trump en Moon dramatisch tijdens crisis Noord-Korea'

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Online

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Online

Het zijn twee bondgenoten. Maar president Trump belde afgelopen weekend niet met Moon Jae-in, zijn Zuid-Koreaanse collega, om de nieuwste nucleaire test van Noord-Korea te bespreken. Terwijl Zuid-Korea wel vol in de gevarenzone ligt.

Sterker nog: de Amerikaanse president reageerde via Twitter richting Zuid-Korea met een 'zie je wel, praten helpt niet bij Kim Jong-un'. Dat is iets waar Moon een voorstander van is.

Twee niet-pratende presidenten tijdens een crisis met Noord-Korea, dat is iets wat de wereld niet kan gebruiken. Zodra deze indruk gisteren ontstond, liet het kantoor van de Zuid-Koreaanse president weten dat het land met de VS blijft samenwerken.

De houding van Trump is dramatisch en enorm amateuristisch op zo'n crisismoment.

Korea-kenner Remco Breuker

Daarnaast heeft Zuid-Korea van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad (NSC) een brief gekregen waarin wordt geprobeerd de bondgenoot gerust te stellen. De NSC schrijft dat er geen verschil in beleid zit tussen de VS en Zuid-Korea, ondanks de tweets van Trump.

Vraagtekens

Dat neemt niet weg dat de toon van Trump met vraagtekens wordt ontvangen. Hij belde gisteren namelijk wel met de Japanse premier Shinzo Abe. Experts zeggen tegen The Washington Post dat een mogelijke verklaring de houding is van Abe. Die zou misschien meer geneigd zijn mee te gaan met de denkwereld van Trump. Moon en Trump hadden vorige week, toen een Noord-Koreaanse raket over Japan vloog, voor het laatst contact.

"De boodschap van Trump aan Moon is duidelijk: we moeten niks hebben van jullie progressieve politiek", constateert Korea-kenner Remco Breuker. "Die houding is dramatisch en enorm amateuristisch op zo'n crisismoment. Ik stond er daarnaast heel erg van te kijken dat Trump zelfs overweegt het handelsverdrag met Zuid-Korea op te zeggen. Dat is een mes in de rug van het land."

De lancering van de Noord-Koreaanse raket die maandag over Japan vloog.

Breuker merkt op dat dit precies is wat Noord-Korea wil: een breuk tussen de VS en Zuid-Korea. "Dit is een levensgroot probleem." Of er sprake van een diplomatieke crisis is, kan Breuker niet vaststellen. "In Zuid-Korea wordt er met dit onderwerp heel discreet omgegaan." Binnenkort heeft de VS in ieder geval weer een ambassadeur in Zuid-Korea, Trump benoemde onlangs Victor Cha, een Noord-Korea-kenner, als nieuwe topdiplomaat voor de VS in het land.

Oefening

Moon zei na de tweets van Trump in een verklaring dat "Zuid-Korea een land is dat een oorlog tussen broeders" heeft meegemaakt en dat "de vernietiging van oorlog niet moet worden herhaald in dit land". Al is Moon volgens Breuker al wel een stuk feller in zijn bewoordingen geworden. Daarnaast heeft Zuid-Korea vannacht een militaire oefening gehouden, waarbij een bombardement werd gesimuleerd op het gebied waar gisteren de kernproef is gehouden.

De president, die in mei werd gekozen, is liberaler dan zijn voorganger en is voorstander van gesprekken met Noord-Korea. Iets waar Trump nu van zegt dat dat dus niet werkt. Dat is opvallend, zeggen kenners tegen The Washington Post, want Trump heeft als presidentskandidaat en als president gezegd dat hij ook bereid is om met Kim Jong-un te praten.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un inspecteert het nieuwe nucleaire wapen

Volgens correspondent Marieke de Vries is er "nog geen sprake is van een diplomatieke crisis", maar worden de verhoudingen wel bemoeilijkt door de opstelling en tweets van Trump. "Ook omdat hij opeens het handelsverdrag wil opgeven. Dat is niet goed voor het vertrouwen van een bondgenoot die in een lastig parket zit."

Luchtafweersystemen

In Zuid-Korea zijn nog 28.000 Amerikaanse militairen gelegerd. De Vries wijst erop dat Moon, naar aanleiding van de kernproef, toch vier extra luchtafweersystemen (THAAD) heeft besteld. "Tijdens zijn presidentscampagne had hij beloofd dat die er niet zouden komen, want het leidde tot een boycot vanuit China. Maar gezien de nieuwste ontwikkelingen heeft de president ze toch maar besteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl