Reuters
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Korea ziet nieuwe raketactiviteiten in noorden

Zuid-Korea waarschuwt dat in Noord-Korea voorbereidingen worden getroffen voor nieuwe raketproeven. Een kopstuk van het ministerie van Defensie zei in het parlement in Seoul dat er aanwijzingen zijn voor mogelijk nieuwe lanceringen van ballistische raketten. "We voorzien ook dat Noord-Korea een intercontinentale raket af zou kunnen vuren", voegde hij eraan toe.

Het Zuid-Koreaanse parlement besprak vandaag de zware kernproef die Noord-Korea gisteren uitvoerde. Volgens Pyongyang ging het om een test met een waterstofbom die in Noord-Korea is ontwikkeld en die op een intercontinentale raket kan worden gemonteerd.

In reactie op de zesde kernproef van Noord-Korea overlegt Seoul met de VS over de stationering van Amerikaanse vliegdekschepen en bommenwerpers om de dreiging vanuit het noorden het hoofd te bieden. Ook wil Zuid-Korea het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD uitbreiden met vier extra raketten.

Zwitserse bemiddeling

Zwitserland heeft zich opgeworpen als bemiddelaar in de crisis rond het Noord-Koreaanse nucleaire programma. "Het is echt tijd om rond de tafel te gaan zitten. De wereldmachten China en de VS moeten hun verantwoordelijkheid nemen", zei de Zwitserse president Doris Leuthard tijdens een persconferentie.

Leuthard wees erop dat Zwitserland traditioneel een neutraal land is en dat Zwitserse militairen gestationeerd zijn langs de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Er is nog niet gereageerd op haar voorstel.

Legeroefening

Het Zuid-Koreaanse leger besloot afgelopen nacht na de kernproef een militaire aanval op Noord-Korea te simuleren in een grootscheepse legeroefening. Daarbij werden raketten gelanceerd en stegen F-15-straaljagers op.

Later vandaag spreekt de VN-Veiligheidsraad, onder meer op verzoek van Zuid-Korea, over nieuwe sancties tegen Noord-Korea.

China boos

China noemt het Amerikaanse dreigement om de handelscontacten te verbreken met landen die nog handel drijven met Noord-Korea, onacceptabel en oneerlijk. Noord-Korea is zeer afhankelijk van de olie-invoer vanuit China.

Buitenlandse Zaken in Peking benadrukt dat China zijn best doet om de crisis rond Noord-Korea vreedzaam op te lossen, maar dat het Chinese belang nu geschaad dreigt te worden als gevolg van sancties. "Dat is eerlijk noch objectief", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl