Aangepast

'Noord-Korea wil wellicht de twee grootmachten tegen elkaar uitspelen'

Met de laatste kernproef en de recente rakettesten lijkt het erop dat Noord-Korea in staat is om een kernwapen over grote afstand te lanceren.

De test was krachtiger dan vorige tests en vond plaats op de eerste dag van een BRICS-top van de landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika in het Chinese Xiamen. "Die timing is niet toevallig", denkt Korea-kenner Jonathan Holslag.

Partij kiezen

"Het betreft wellicht een poging om de aandacht van de Chinese president Xi Jinping te wekken en hem te dwingen partij te kiezen. Met andere woorden duidelijkheid te krijgen over waar de Chinezen precies staan en hoever ze willen meegaan in het Amerikaanse beleid van druk en diplomatieke isolatie."

Holslag denkt dat het ook mogelijk is dat Noord-Korea de Chinezen onder druk willen zetten de Amerikanen aan te manen om meer te investeren in rechtstreeks overleg over een akkoord. "Dat laatste zou kunnen betekenen dat de sancties een effect sorteren en de Noord-Koreanen zelf nerveus worden. Pyongyang wil wellicht de twee grootmachten tegen elkaar uitspelen."

Noord-Korea deed vannacht een zesde kernproef die een grote beving tot gevolg had. In een televisieverklaring zei het regime in Pyongyang dat het een waterstofbom heeft getest die op een intercontinentale ballistische raket kan worden bevestigd. De hoogste veiligheidschefs van Zuid-Korea en de VS hebben na de kernproef telefonisch contact gehad.

Er is maar een ding dat de Noord-Koreanen begrijpen!

Donald Trump

Volgens Holslag is de belangrijkste vraag nu of de Amerikanen bereid zullen zijn tot meer rechtstreeks overleg om tot een akkoord te komen. "Dit zal veel afhangen van het signaal dat de Chinezen geven", denkt hij.

"Als de Chinezen blijven vasthouden aan het principe dat eerst de VS zijn militaire aanwezigheid rondom Noord-Korea moet afbouwen alvorens Noord-Korea zijn kernwapens zal bevriezen én als Peking deze keer geen waterdichte garanties in Pyongyang krijgt, dan is inschikkelijkheid aan Amerikaanse zijde onwaarschijnlijk en zal de escalatie doorgaan."

Het Witte Huis reageerde vandaag met een tweet van president Donald Trump: "Er is maar een ding dat de Noord-Koreanen begrijpen!"

Volgens Trump toont de jongste kernproef aan dat het regime "extreem vijandig en gevaarlijk is voor de Verenigde Staten". Trump liet de afgelopen tijd herhaaldelijk weten dat hij geen nieuwe provocaties meer zou accepteren; hij zei daarbij ook militaire opties te overwegen.

China probeert Noord-Korea bij te sturen, "maar met weinig succes", twittert hij. Ook Zuid-Korea komt erachter dat een poging tot dialoog met Noord-Korea niets oplevert, laat Trump weten.

Verdedigen

Zuid-Korea wil nu een krachtig antwoord op de kernproef en gaat de VS vragen de "krachtigste strategische middelen" in te zetten om Noord-Korea volledig te isoleren. Samen met Japan roept het land ook op tot het aanscherpen van de sancties tegen Noord-Korea.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur heeft Japan er vandaag van verzekerd dat de VS het land zal verdedigen bij een aanval door Noord-Korea. China heeft Pyongyang opgeroepen zijn "foute acties" te staken en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad te respecteren.

De NAVO noemt de kernproef een bedreiging voor de regio en de internationale orde. En ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zegt dat het regime in Pyongyang "moet inzien dat deze provocaties Noord-Korea verder isoleren en de eigen bevolking duperen".

'Noord-Korea wil wellicht de twee grootmachten tegen elkaar uitspelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl