Archieffoto van president Nieto en ambassadeur Kim Hyong Gil (links) van vorig jaar

Mexico verbant ambassadeur Noord-Korea

Mexico heeft de ambassadeur van Noord-Korea te kennen gegeven dat hij het land binnen drie dagen moet verlaten. De regering heeft ambassadeur Kim Hyong Gil tot persona non grata verklaard. Mexico wil daarmee een duidelijk signaal afgeven dat het de recente Noord-Koreaanse rakettesten afkeurt.

Internationale waarnemers noemen het een ongebruikelijke ferme stap van de Mexicanen. Normaliter gaat het land zulke diplomatieke sancties uit de weg, maar de laatste maanden zwol de kritiek vanuit Mexicaanse hoek in de richting van Pyongyang steeds meer aan.

Dictator Kim Jong-un liet de afgelopen maanden een reeks nucleaire proeven en rakettesten uitvoeren. Bij de laatste kernproef sprak het regime over een waterstofbom. "Noord-Korea's nucleaire activiteiten vormen een ernstige bedreiging voor de internationale vrede en het is een groeiende bedreiging van de landen in de regio, zoals bondgenoten Japan en Zuid-Korea", zei de Mexicaanse regering in een verklaring.

De ambassadeur heeft 72 uur om Mexico te verlaten. Een woordvoerder van president Nieto haastte zich wel te zeggen dat het land niet alle diplomatieke banden met Noord-Korea verbreekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl