Kim volgt de lancering van de raket
NOS NieuwsAangepast

Kim overzag gewraakte rakettest persoonlijk

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was persoonlijk aanwezig bij de lancering van de raket die gisteren over Japan vloog. Dat blijkt volgens de Noord-Koreaanse staatstelevisie uit foto's van de rakettest die zijn vrijgegeven.

Op de foto's is te zien hoe Kim de lancering van de Hwasong-12-raket gadeslaat vanachter een bureau op het testterrein. Daarna volgt hij de baan van de raket over Japan op een beeldscherm met enkele militairen en andere medewerkers. De raket vloog over het eiland Hokkaido en stortte na 3700 kilometer in zee.

Bij de rakettest zei Kim dat zijn land er bijna in is geslaagd een machtsevenwicht met de VS te bereiken. "Dan durven de Amerikaanse heersers niet meer te praten over militaire oplossingen."

Noord-Koreaanse televisie toont rakettest

Ook na deze laatste test onderstreepten Amerikaanse bewindslieden dat militaire opties nog altijd op tafel liggen. "We hebben die steeds voor ons uitgeschoven, maar dat kan nu niet meer", zei veiligheidsadviseur McMaster. Hij wilde niet ingaan op specifieke plannen.

McMaster kreeg bijval van de Amerikaanse VN-ambassadeur Haley. "Ze blijven provoceren, ze blijven roekeloos en de Veiligheidsraad kan niet heel veel meer doen. Wat kun je nog als 90 procent van de handel en 30 procent van de olie al afgesneden is?", vroeg ze zich af. "Ik vind het daarom geen probleem om het over te dragen aan minister van Defensie Mattis. Hij heeft genoeg opties."

De Chinese ambassadeur in de VS drong er bij de regering-Trump opnieuw op aan om de retoriek te temperen en juist de dialoog te zoeken met Noord-Korea. Ook Rusland ziet dat als een optie, hoewel de Zuid-Koreaanse president Moon dat momenteel onmogelijk acht. Ook het Witte Huis ziet gesprekken nu niet zitten.

De VN-Veiligheidsraad heeft de nieuwe rakettest van Noord-Korea gisteravond veroordeeld, maar kondigde geen nieuwe sancties aan tegen het land. Eerder deze maand werden de sancties wel verscherpt, na de atoomproef die het land hield.

  • AFP
    Kim kijkt toe
  • AFP
    De raket kwam ten oosten van Japan in zee terecht
  • AFP
    Kim volgt de lancering

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl