Waarom Noord-Korea Japan en de VS zo haat
Loeiende luchtalarmen vanmorgen op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido. Voor de tweede keer in 2,5 week vloog daar een Noord-Koreaanse raket over het eiland en stortte in zee. "Breng jezelf in veiligheid!", schalde door de openbare luidsprekers.
Net goed, zullen veel Noord-Koreanen gedacht hebben. Noord-Koreaanse kinderen krijgen de afkeer voor de eilandbewoners in het oosten met de paplepel ingegoten. Vooral vanwege de bloedige bezetting van 1910 tot en met 1945. "Dat was een bijzonder harde kolonisatie, die diepe sporen heeft achtergelaten", zegt Casper van der Veen. Hij is journalist en schrijft een boek over de geschiedenis van het communistische land.
Culturele genocide
"De Japanse bezetters probeerden de Koreaanse cultuur uit te roeien." Historici spreken ook wel van een culturele genocide. De bevolking werd gedwongen Japanse namen aan te nemen en de taal van de bezetters te leren. Naar schatting tienduizenden tot wel 200.000 Koreaanse vrouwen werden gedwongen om seksslaaf (troostmeisje) te worden.
In juli van dit jaar werden voor het eerst videobeelden van Koreaanse troostmeisjes gevonden:
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Korea opgedeeld in het communistische noorden en het democratische zuiden. Het bracht de bevolking slechts een paar jaar rust. De Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung viel in 1950 het zuiden binnen. Hij ontketende een bloedige oorlog waarin zo'n drie miljoen mensen de dood vonden.
Door de oorlog groeide, naast Japan, ook Amerika uit tot een gevreesde boeman van elke Noord-Koreaan.
Meedogenloos
"In een periode van drie jaar hebben we zo'n twintig procent van de bevolking gedood", verklaarde een Amerikaanse luchtmachtcommandant na de Korea-oorlog. Volgens hem werd elke Noord-Koreaanse stad met de grond gelijk gemaakt. De VS gooide meer bommen op het land dan in de hele regio, inclusief Japan, tijdens de Tweede Wereldoorlog.
"De luchtbombardementen waren meedogenloos", benadrukt Van der Veen. "Dat wordt er van jongs af aan ingeramd." Noord-Koreaanse schoolboeken staan vol met de "gruweldaden van de Amerikaanse en Japanse imperialisten". Continu wordt het volk herinnerd aan de dreiging van de vijanden.
Dat zag ook correspondent Marieke de Vries in 2015. Ze was toen in Noord-Korea en zag kinderen een anti-Amerikaans toneelstukje opvoeren. Dit is een fragment van haar reportage voor het Zapp Weekjournaal.
Dit vijandbeeld is onmisbaar voor het regime in Pyongyang. Als president Trump dus dreigt met "vuur en furie", dan speelt dat leider Kim juist in de kaart. Hij kan dan weer zeggen: zie je wel, we moeten die raketten en atoomwapens wel maken om ons te beschermen.
En dus vloog er vandaag weer een Noord-Koreaanse testraket over Japan heen. Niet zozeer vanwege het bezettingsverleden, maar het is vooral een strategische zet, volgens Van der Veen. "Je schiet over een land met tientallen miljoenen inwoners, dat jaagt echt angst aan. Het is veel provocerender dan een 'gewone' raketproef."
'Leerzamer'
Daar komt bij dat het, kort door de bocht, ook leerzamer is voor het Noord-Koreaanse leger. Een raket die duizenden kilometers verderop neerkomt, bootst het beste een aanvalssituatie na. Veel beter dan bij proeven waarbij een projectiel haast verticaal de lucht ingaat. Dat laatste scenario heeft Noord-Korea in het verleden het meest getest.
Het belangrijkste motief om de raketten in een boog over Japan heen te schieten, is dat het land een van de belangrijkste VS-bondgenoten in Azië is. Dat is volgens Van der Veen nog veel belangrijker dan het bloedige verleden tussen de twee landen.
En Kim Jong-un kan een raketaanval over de oosterburen extra goed verkopen als propaganda aan zijn volk - om hen zo te beschermen tegen de gehate imperialistische Amerikanen.