'Het was een Vuelta met veel historische momenten'

Aangepast
EPA

Nee, het is geen rustdag. De Vuelta is echt voorbij, de drie weken fietsen door Spanje zitten erop. En dat zal even wennen zijn voor de liefhebbers, want die hebben genoten.

"Het was loodzwaar, er waren geen wandeletappes en er was iedere dag strijd", legt wielerverslaggever Han Kock uit waarom het zo'n mooie ronde was. "Al werd het om de eindzege helaas nooit echt spannend", meent commentator Joris van den Berg.

Maar daar heeft analist Maarten Tjallingii dan wel weer een weerwoord op: "Het was wel een Vuelta met de nodige geschiedenismomentjes." Reden genoeg dus om met het NOS-drietal nog een keer terug te blikken op de 72ste editie van de Ronde van Spanje.

Hoe zal deze Vuelta worden herinnerd: als de Ronde waarin Chris Froome de dubbel pakte, Wilco Kelderman doorbrak of Alberto Contador afscheid nam?

"Alledrie!", roept Kock meteen. "Dat Froome de dubbel pakt is heel bijzonder. Kelderman mag zich vanaf nu een ronderenner van wereldformaat noemen. En Contador heeft deze Vuelta kleur gegeven en natuurlijk zijn droomafscheid gekregen op de Angliru."

"Ja, dat was toch echt wel historisch", sluit Tjallingii zich bij dat laatste punt aan. "Hoe gaaf is het om zo afscheid te kunnen nemen?!"

Alberto Contador rijdt nu echt zijn laatste kilometers
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maar Tjallingii heeft nog veel meer historie voorbij zien komen de voorbije weken. "Wat te denken van Matteo Trentin die vier ritten won? Of Adam Hansen die zijn negentiende grote ronde op rij reed?"

Aan Joris van den Berg dan maar de zware taak om de knoop door te hakken en antwoord te geven op de vraag hoe deze Vuelta herinnerd zal worden.

De commentator gaat voor de zege van Froome. "Met name vanwege de knappe dubbel die hij nu gerealiseerd heeft na de winst van de Tour eerder dit jaar."

Over die dubbel gesproken. Hoe bijzonder is het om in een jaar zowel de Tour als de Vuelta te winnen?

"Zeer bijzonder", zegt Van den Berg stellig. "Goed, Vincenzo Nibali was niet best, op de rit in Andorra na. En ook de andere potentiële uitdagers als Miguel Ángel Lopez en Esteban Chaves bleken nog niet toe aan een echt duel met Froome, maar de Brit heeft in deze Vuelta toch vooral zichzelf overtroffen."

Chris Froome voltooit de dubbel: na de Tour ook de Vuelta AFP

Verslaggever Kock: "Hij is er zelf ook ontzettend trots op. En terecht. Want Froome had echt wel serieuze tegenstand hoor. Hij heeft vaker geprobeerd om de Vuelta en de Tour te combineren, maar het was hem nog niet eerder gelukt om beide te winnen."

Analist en oud-renner Tjallingii weet waarom dat nu wel goed afliep. "Ja, want nu pas snap ik waarom Froome zo'n laffe Tour heeft gereden. En daarmee bedoel ik dat hij heel uitgekiend te werk ging in Frankrijk. Als je ook nog de Vuelta wil winnen, dan kan je gewoon niet met je krachten smijten in de Tour."

Wie van de drie Nederlanders in de toptien van het klassement (Kelderman vierde, Poels zesde en Kruijswijk negende) heeft de mooiste toekomst als ronderenner?

"Kruijswijk heeft vorig jaar in de Giro al laten zien dat hij in staat is om mee te doen om de overwinning. Als het een volgende keer wel meezit, dan zit het podium er bij hem dus gewoon in", zegt Tjallingii.

Steven Kruijswijk EPA

Volgens Van den Berg heeft Poels de meeste potentie. "Maar die voelt zich kennelijk kiplekker in zijn dienende rol als helper van Froome."

Hij vervolgt: "Qua karakter zit het bij Kruijswijk wellicht het best, maar de groei lijkt er bij die pechvogel toch een tikje uit. Dus dan blijft Kelderman voor mij over. Hij heeft gelukkig de stijgende lijn weer te pakken en deze degelijke Vuelta zal een flinke duw in de rug zijn".

Kock is het daarmee eens. "Kelderman heeft hier echt aan persoonlijkheid gewonnen. En hij heeft bij Sunweb het plezier teruggevonden. Dat is een wat meer bescheiden ploeg, dat past bij hem. Dat zegt-ie zelf ook."

"Maar uiteindelijk denk ik toch dat Poels wel meer wil dan alleen een meesterknecht zijn", aldus Kock. "Hij is nu zesde geworden in een grote ronde. Dat is het moment om misschien eens wat hardere eisen te stellen aan zijn ploeg Sky."

1/2Wilco Kelderman Team Sunweb
2/2Froome met meesterknecht Poels Team Sky