NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 10 september: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het is wisselend bewolkt vandaag en lokaal kan er een bui vallen. Het wordt 17 tot 19 graden. Vanavond gaat het vanuit het westen weer regenen. De komende week blijft het wisselvallig.

Wat heb je gemist?

Orkaan Jose is vannacht Sint-Maarten gepasseerd. Volgens de commandant van de Koninklijke Marine heeft de storm geen extra schade aangericht op het eiland, dat voor een groot deel is verwoest door orkaan Irma. Gisteren werd duidelijk dat het oog van Jose ten noorden van de bovenwindse eilanden zou passeren. Uiteindelijk bleef de kern op ongeveer 120 kilometer van Sint-Maarten.

In het zuiden van Florida worden windstoten met orkaankracht gemeten. Het zijn de voorbodes van Irma. President Trump heeft iedereen opgeroepen weg te gaan uit de baan van de orkaan en zich geen zorgen te maken over bezittingen. Hij beloofde dat de schade snel zal worden hersteld. In totaal hebben zes miljoen mensen het advies gekregen te vertrekken. Naar verwachting komt Irma aan het begin van de middag, Nederlandse tijd, aan bij Key West in Florida.

Op Cuba zijn gebouwen beschadigd en straten ondergelopen door orkaan Irma.

Zes miljoen mensen hebben het advies gekregen te vertrekken

Het dodental van de aardbeving voor de zuidkust van Mexico is verder gestegen naar zeker 91. De meeste doden vielen in het zuidoosten. In de stad Juchitan zijn veel huizen geheel of gedeeltelijk ingestort. Ook op andere plaatsen wordt aanzienlijke schade gemeld. Mexico werd vrijdag getroffen door een aardbeving die een kracht had van 8.2.

Schade in Oaxaca

Zo'n 3500 mensen hebben de eerste editie van de Groninger Museumnacht bezocht. Daarmee was het evenement onverwacht uitverkocht. Vijf musea in de stad waren tot één uur open, met een speciaal programma. De organisatie had niet verwacht dat het zo druk zou zijn.

Het Groninger Museum

Verder vandaag...

Alle Nederlandse toeristen die gestrand zijn op Sint-Maarten worden vandaag geëvacueerd. Defensie zet daarvoor Hercules-transportvliegtuigen in. Er is plek voor 280 mensen. Ze worden naar Curaçao gebracht, om van daaruit naar Nederland te reizen.

Later vandaag brengen koning Willem-Alexander en minister Plasterk een bezoek aan Curaçao. Ze zullen bijgepraat worden over de situatie op Sint-Maarten en een ziekenhuis bezoeken.

En de slotetappe van de Ronde van Spanje gaat over 117,5 kilometer van Arroyomolinos naar Madrid en is vrijwel vlak. Het lijkt daarom onvermijdelijk dat de rit zal eindigen met een massasprint.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl