AFP

Op de Florida Keys, een eilandenreeks in het zuiden van Florida, worden windstoten gemeten met orkaankracht. Het zijn de voorbodes van orkaan Irma. Er valt veel regen, bomen zijn omgewaaid en op veel plaatsen is de stroom uitgevallen. Volgens de autoriteiten zitten bijna 300.000 huizen in de Amerikaanse staat zonder stroom.

De komende uren worden nog meer stroomstoringen verwacht. De kern van de orkaan trekt waarschijnlijk aan het eind van onze ochtend over de eilanden.

Irma nadert Florida: 'evacueer en waag niet je leven'

President Trump heeft iedereen in Florida opgeroepen weg te gaan uit de verwachte baan van Irma. "Maak je geen zorgen over je bezittingen, ga gewoon weg", zei hij vanaf het presidentieel buitenverblijf Camp David.

"Eigendommen zijn te vervangen, levens niet", zei Trump. De president beloofde dat de schade van de orkaan snel zal worden hersteld. Hij hield in Camp David een kabinetsvergadering.

Tampa, niet Miami

Inmiddels lijkt Irma haar koers iets te verleggen. Als de storm de Verenigde Staten bereikt zal waarschijnlijk niet Miami, maar Tampa het meeste natuurgeweld te verduren krijgen.

In die stad wonen 370.000 mensen, in de regio zo'n 3 miljoen. De laatste keer dat Tampa door een orkaan werd getroffen was in 1921. De autoriteiten zijn evacuaties gestart. De schuilplaatsen stromen vol.

De kern van Irma wordt vanavond op het vasteland van de VS verwacht. De orkaan was afgezwakt tot de derde categorie, maar is boven het warme water ten zuiden van Florida weer in kracht toegenomen tot categorie vier.

STER reclame