NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Schade op Cuba door orkaan Irma, omvang nog onduidelijk

Orkaan Irma raast over Cuba

Op Cuba zijn gebouwen beschadigd en straten ondergelopen door orkaan Irma, maar de precieze omvang van de schade is nog niet bekend, een etmaal nadat de storm bij het eiland aan land kwam.

Er zijn nog geen slachtoffers gemeld, maar de autoriteiten zijn nog bezig met het in kaart brengen van de verwoesting. Op beelden is te zien dat er elektriciteitskabels zijn gesneuveld, bomen zijn omgewaaid en huizen zijn beschadigd.

Buitenlandse journalisten berichten wel vanuit het gebied. CNN-verslaggever Patrick Oppmann zit in het vissersdorp Caibarién, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Santa Clara. Het water staat halverwege de begane grond van het huis waarin hij verblijft.

Net als op de Bovenwindse Eilanden is de communicatie zeer beperkt. Er valt bijna geen contact te leggen met afgelegen dorpen, meldt de BBC. Tienduizenden mensen, onder wie buitenlandse toeristen, zijn de afgelopen dagen geëvacueerd.

Irma kwam zaterdagochtend als orkaan van categorie 5 aan land en raasde de hele dag over de noordkust in de buurt van Santa Clara. Er zijn windsnelheden gemeten tot wel 200 kilometer per uur.

De orkaan is boven land afgezwakt naar categorie 3. Hij buigt nu af naar het noorden en gaat op Florida af. De verwachting is dat Irma onderweg weer in kracht toeneemt.

Irma op Cuba

STER reclame