Welkom in Deir al-Zor, staat op het bord
NOS NieuwsAangepast

De strijd tegen IS gaat verder: nu in het Syrische Deir-al Zor

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Midden in een woestijngebied in Syrië, naast de rivier de Eufraat, ligt Deir al-Zor. Hét nieuwe doelwit van het Syrische leger in de strijd tegen Islamitische Staat en de regeringstroepen zijn er nu naar op weg. Sterker nog, ze zitten op 3 kilometer van de stad. Ze zijn klaar om de troepen die al in de stad zitten te helpen bij de herovering.

En Deir al-Zor is niet het enige strijdtoneel in Syrië. Raqqa is inmiddels ook al voor de helft heroverd. "De kansen zijn gekeerd in Irak en Syrië. Sinds de herovering van Mosul gaat de strijd tegen IS in een stroomversnelling", vertelt correspondent Marcel van der Steen.

Een groot deel van Deir al-Zor wordt al jaren bezet door IS, maar de regio is de laatste maanden pas echt belangrijk geworden voor de terreurgroep. Veel IS'ers, en waarschijnlijk ook IS-leiders, zijn vanuit Raqqa naar de regio gevlucht.

Maar dat is niet de enige reden voor de snelle opmars van het Syrische leger, denkt Van der Steen."Het leger wil dit deel van het land niet kwijtraken aan anderen, dus willen ze het snel in eigen handen krijgen."

De strijd tegen IS in Syrië en Irak boekt steeds meer progressie. Vorige week werd de belangrijke logistieke Iraakse stad Tal Afar nog heroverd op IS. Met de inname van die stad kwam de hele provincie Niniveh weer in handen van het Iraakse leger.

In juli werd ook Mosul heroverd: die stad had een grote symbolische waarde. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep daar in 2014 het kalifaat uit.

IS heeft eigenlijk nog maar één groot gebied in handen: dat is het gebied bij Deir al-Zor. Deir al-Zor ligt aan de grens bij Irak en in dit hele grensgebied, ook over de grens in Irak, houdt IS nog stand (zie kaartje hierboven, gebied met stippellijn).

Voor de rest zijn het alleen maar kleinere plekken. "In Syrië maakt IS alleen nog de dienst uit in Raqqa, een gebied in Centraal-Syrië en nog twee plukjes ten westen en zuiden van dit gebied. In Irak in de stad Hawija, naast Kirkuk."

Het kalifaat wordt steeds kleiner. "De IS-strijders zijn bijna volledig omsingeld, IS kan geen kant meer op. Het gebied gaat de komende dagen krimpen", zegt Van der Steen. Eerst gaat Raqqa vallen. "Dat is aanstaande. Dan de andere plukjes nog, en dan is het einde kalifaat."

Einde van het grondgebied van het kalifaat dan, niet het einde van de terreurgroep. Eerder spraken we al vier experts over dit toekomstbeeld. Zij waren het met elkaar eens: het einde van het kalifaat zal niet het einde van Islamitische Staat zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl