AFP
NOS NieuwsAangepast

Coalitie valt konvooi met IS-strijders uit Libanon aan

De internationale coalitie tegen IS heeft luchtaanvallen uitgevoerd in Oost-Syrië om een konvooi met IS-strijders te beletten verder te reizen. Door de aanvallen zijn kraters in de weg geslagen en is een brug ingestort. Ook heeft de coalitie vanuit de lucht voertuigen met IS-strijders onder vuur genomen die hun kameraden uit de bussen wilden halen. De IS-strijders zijn als gevolg van een omstreden deal op weg naar IS-gebied aan de Syrisch-Iraakse grens.

De IS-strijders, die zich de afgelopen jaren ophielden in Libanon, kregen eerder deze week van het Libanese leger, het Syrische leger en hun bondgenoot, de extremistische groep Hezbollah, een vrijgeleide aangeboden naar Syrië. In ruil daarvoor droegen de jihadisten de lichamen van een aantal gesneuvelde Libanese militairen over.

Honderden IS-strijders zijn nu met hun gezinnen in bussen op weg naar Deir al-Zor, een Syrische regio die nog in handen is van Islamitische Staat.

'Onacceptabel'

De Verenigde Staten en Irak noemen de vrijgeleide onacceptabel. "IS-terroristen moeten op het slagveld gedood worden, niet per bus door Syrië worden vervoerd naar de grens met Irak zonder toestemming van de Iraakse autoriteiten", twitterde de Amerikaanse gezant voor de strijd tegen IS, Brett McGurk, vandaag.

De door de VS geleide coalitie tegen IS acht zich niet gebonden aan de afspraken die over het konvooi zijn gemaakt. "We vallen hen aan als we daar de kans toe krijgen", aldus een Amerikaanse militaire woordvoerder, "mits we onderscheid kunnen maken tussen militanten en burgers".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl