AFP
NOS NieuwsAangepast

IS-konvooi in Syrië op drift in vijandig gebied

Een konvooi met door Libanon vrijgelaten IS-strijders is in Syrië op drift geraakt in gebied dat in handen is van de Syrische regering. Het konvooi van IS-strijders en hun gezinnen was gisteren door Syrië op weg naar Deir al-Zor in het oosten van Syrië, dat nog in handen is van Islamitische Staat.

Hun vrije aftocht werd verhinderd door een luchtaanval van de internationale coalitie waarbij gaten in de weg werden geschoten en vanuit de lucht een brug werd verwoest, vlak voor het konvooi zou passeren.

Daarop keerde het konvooi om en trok weer westwaarts, verder gebied in waar de regeringstroepen van president Assad de macht hebben.

Hezbollah

De groep van zo'n 300 IS'ers kreeg afgelopen weekeinde een vrijgeleide vanuit een gebied bij de grens van Syrië en Libanon, waar ze zich schuil hielden. Het Libanese leger, het Syrische leger en de extremistische groep Hezbollah, bondgenoot van Assad, boden de groep een vrijgeleide aan naar Syrië. In ruil daarvoor droegen de jihadisten de lichamen van acht Libanese militairen over, die in 2014 door IS waren ontvoerd en vermoord.

De Verenigde Staten en Irak noemen de vrijgeleide onacceptabel. "IS-terroristen moeten op het slagveld gedood worden, niet per bus door Syrië worden vervoerd naar de grens met Irak zonder toestemming van de Iraakse autoriteiten", twitterde de Amerikaanse gezant Brett McGurk gisteren.

De door de VS geleide internationale coalitie bombardeerde dus de weg waarover het konvooi wilde rijden, maar niet het konvooi zelf. Wel nam de coalitie voertuigen onder vuur met IS-strijders die het konvooi vanuit het oosten tegemoet reden. De VS wilde zo voorkomen dat de strijders in het konvooi hun kameraden in Deir al-Zor kunnen versterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl