Na halve eeuw van strijd wapenstilstand Colombia en ELN-rebellen

Aangepast
ELN-onderhandelaar Beltran (L) schudt de hand van regeringsvertegenwoordiger Restrepo AFP

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging ELN hebben een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren. Volgens president Santos van Colombia wordt het verdrag later vandaag getekend.

De tijdelijke wapenstilstand gaat in op 1 oktober en duurt tot 12 januari. In die periode wordt verder gesproken over een vredesakkoord. Mochten de gesprekken langer duren, dan kan de wapenstilstand volgens Santos worden verlengd.

"Onze prioriteit is om burgers te beschermen", zei Santos in een tv-toespraak. "Dus in deze periode zijn er geen ontvoeringen, aanvallen op oliepijpleidingen en andere vormen van geweld meer tegen burgers."

Gewapende strijd

ELN bracht het nieuws als eerste in een bericht op Twitter. "Ja, het is ons gelukt! We danken iedereen die onze pogingen heeft gesteund om deze bilaterale wapenstilstand te bereiken."

De katholieke ELN voert sinds 1964 een gewapende strijd tegen het regime in Colombia. Naar schatting zijn er zo'n 1500 strijders actief. De organisatie wordt gesteund door een grotere groep sympathisanten.

Ontvoeringen

ELN is met name in het noorden van Colombia actief, bij de grens met Venezuela. De organisatie haalt zijn inkomsten vooral uit losgeld, dat wordt verdiend met ontvoeringen.

Eerder dit jaar werden tv-presentator Derk Bolt en zijn cameraman ook ontvoerd door ELN. Na een paar dagen kwamen ze vrij. Minister Koenders zei destijds dat er geen losgeld is gevraagd.

Paus

Het is de eerste keer dat ELN en Colombia een akkoord bereiken. De partijen spraken al sinds februari in Ecuador over een wapenstilstand.

Colombia startte de onderhandelingen met de ELN kort nadat er een vredesakkoord was gesloten met de grotere rebellenorganisatie FARC. De FARC is sindsdien een politieke partij.

Later deze week brengt paus Franciscus een bezoek aan Colombia. Het einde van de burgeroorlog in het land staat centraal tijdens het bezoek.