De Colombiaanse president Santos en FARC-leider Jimenez schudden elkaar de hand bij een bijeenkomst in september AFP

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC hebben een nieuw vredesakkoord bereikt. Dat laten ze weten na negen dagen intensief onderhandelen in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Beide partijen moesten terug naar de onderhandelingstafel omdat het eerder bereikte akkoord begin oktober door de Colombiaanse bevolking werd weggestemd in een referendum. 

Volgens de onderhandelaars komen ze in het nieuwe akkoord tegemoet aan de bezwaren van de Colombianen.

De onderhandelaar van de Colombiaanse regering zegt dat de aanpassingen te maken hebben met de manier waarop FARC-leden worden berecht die worden verdacht van oorlogsmisdaden.

Burgeroorlog

Een krappe meerderheid van de Colombianen stemde in oktober tegen omdat ze vonden dat de FARC te veel voor elkaar had gekregen. 

Zo was er afgesproken dat leden die hun wapens zouden inleveren en oorlogsmisdaden zouden bekennen, niet naar de gevangenis hoefden. Een andere afspraak was dat de FARC tot 2026 tien zetels in het parlement zou krijgen.

Of het nieuwe akkoord ook in een referendum aan de Colombiaanse bevolking wordt voorgelegd is nog onduidelijk.

Het vredesakkoord moet een einde maken aan de burgeroorlog in Colombia die ruim 50 jaar heeft geduurd en zo'n 220.000 mensen het leven heeft gekost.

STER reclame