Spoorloos-team reisde door levensgevaarlijke regio van Colombia
De Colombiaanse regering wil het zo graag: vrede met die andere grote guerrillabeweging van het land. En net op de dag dat de FARC zijn laatste wapens inlevert, lijkt een deal met de guerrilla's van ELN steeds verder weg.
Want het leger van Colombia houdt de linkse rebellengroep ELN verantwoordelijk voor de ontvoering van Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender. Precies datgene waar de groep volgens de overheid mee moet stoppen om tot een wapenstilstand te komen.
ELN bevestigt noch ontkent de kidnapping. "Er valt niets te zeggen", zegt een woordvoerder van de beweging tegen de BBC. "We zoeken het nog uit", staat op het Twitteraccount van ELN.
De ontvoering van het Nederlandse duo gebeurde in het departement Norte de Santander. Een onderdeel van de gevaarlijke regio Catatumbo in het noorden van Colombia, grenzend aan Venezuela. "Daar wemelt het van de gewapende groeperingen", zegt correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal.
Allerlei milities verrijken zich daar door middel van drugshandel en kidnapping. Van criminele bendes tot ex-paramilitairen die vechten tegen de guerrilla's in het gebied: de jungle van Norte de Santander is voor hen een ideale schuilplaats.
Hoewel niet vaststaat dat ELN de Nederlanders heeft ontvoerd, ligt het volgens journalist Edwin Koopman wel voor de hand. De Latijns-Amerika-specialist legt in hetzelfde radioprogramma uit dat zij het gebied domineren. "En dit soort ontvoeringen is wel hun stijl."
ELN-guerrilla's kidnappen vaker buitenlanders. Onlangs ontsnapte nog een Rus, die volgens de groepering zeldzame dieren uit het woud smokkelde, na zes maanden gevangenschap.
Precies een jaar geleden werd een Spaanse correspondent ontvoerd en na een week vrijgelaten. Ze is naar eigen zeggen goed behandeld. "Ik vermoed dat dit niet zo heel lang gaat duren", zegt Koopman. "Want ze weten: dit is slechte publiciteit."
De ontvoeringen door ELN zijn de Colombiaanse regering een doorn in het oog. Ermee stoppen is een van de hoofdvoorwaarden voor een wapenstilstand, maar de rebellengroep heeft dat nog niet toegezegd.
De losse organisatiestructuur binnen ELN maakt duidelijke afspraken maken moeilijk. De hoogste leiders onderhandelen vanuit buurlanden over vrede, terwijl sommige lokale commandanten in Colombia autonoom lijken te opereren. "De situatie is daar heel chaotisch", sluit Bessems af.