Merkel had het soms moeilijk, maar Schulz zorgde niet voor vuurwerk
Gisteravond had het moment moeten worden van Martin Schulz. Kon de leider van de Duitse sociaal-democraten zo overtuigend overkomen dat hij het debat van bondskanselier Merkel zou winnen? "Nee", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in het NOS Radio 1 Journaal. "Het was niet spectaculair genoeg."
Tegelijkertijd deed Schulz het wel beter dan verwacht, vindt Van de Hulsbeek. "Hij was de betere spreker, deelde enkele rake klappen uit, onder meer op het gebied van het Turkije-beleid. Merkel is op dat vlak veel terughoudender en toen had ze het toch wel moeilijk."
Schulz wil, als hij de verkiezingen wint, de EU-toetredingsgesprekken met Turkije staken. De afgelopen tijd zijn er zeker twaalf Duitsers in het land vastgezet, net als enkele Turkse Nederlanders. "Duitse burgers kunnen niet meer veilig naar Turkije reizen", zei hij. Merkel sloot zich daarbij aan. En ook dat typeerde het debat: de twee waren het veel met elkaar eens, zegt Van de Hulsbeek.
De SPD'er maakte het de bondskanselier ook even moeilijk bij een discussie over de pensioenleeftijd. Binnen de CDU, Merkels partij, gaan stemmen op om die te verhogen van 67 naar 70 jaar. Merkel zei in het debat dat dat niet zal gebeuren. Toen merkte Schulz op dat ze dat ook zei over de tolheffing bij de vorige verkiezingen en die kwam er uiteindelijk toch.
Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, constateert in het NOS Radio 1 Journaal dat het debat meer leek op coalitieonderhandelingen dan op een debat. Wel koos Schulz vrij snel de aanval, zegt Nijhuis, door Merkels vluchtelingenbeleid aan te vallen. "Maar daarmee bracht hij haar niet in gevaar, Merkel had al wel toegegeven dat er procedurele fouten zijn gemaakt."
Daarnaast vond Nijhuis dat de twee wel erg lang bleven doorpraten over buitenlandbeleid. "Dat is een thema dat Merkel heel goed ligt, Schulz had meer moeten inzetten op sociale rechtvaardigheid."
Wel deed Schulz zijn best om niet over te komen als het 'opgewonden standje', zoals we hem kennen uit zijn tijd in Brussel. Schulz was de afgelopen jaren voorzitter van het Europees Parlement. "Hij probeerde echt staatsmanachtig over te komen", zegt Van de Hulsbeek.
Bellen met wereldleiders
Merkel trok op haar beurt de 'bondskanselier-kaart' toen het over Noord-Korea ging. Dat land deed gisteren een zesde kernproef en maakte daarmee de zorgen in de wereld over de nucleaire capaciteiten van het land opnieuw groter.
De bondskanselier merkte op dat ze daarover inmiddels heeft gesproken met de Franse president Macron, EU-president Tusk en de leiders van Rusland, Zuid-Korea, China, Japan en de VS. Haar boodschap: "Ik doe dit al lang en weet wat ik moet doen".
Die boodschap lijkt uiteindelijk te hebben gewerkt, want uit een peiling van omroep ARD blijkt dat 55 procent van de kijkers Merkel heeft uitgeroepen tot winnaar van het debat. De kijkers vonden haar competenter, geloofwaardiger en sympathieker.
Dat neemt niet weg dat veel kijkers het debat wel saai vonden, zegt Van de Hulsbeek. "De verschillen zijn te klein en het ging te veel over buitenlandbeleid en bijvoorbeeld niet over het langzame internet in Duitsland en het onderwijs. Experts vonden daarentegen het debat een verademing, omdat het er een keer niet zo hard aan toeging."