Merkel en Schulz schudden de hand voor het debat EPA

De Duitse bondskanselier Merkel vindt dat Turkije geen lidstaat moet worden van de EU. De CDU-leider reageerde daarmee op harde woorden over president Erdogan van Martin Schulz van de SPD. De twee politici debatteerden met elkaar tijdens het enige tv-debat in aanloop naar de verkiezingen van 24 september.

Merkel herhaalde dat ze met haar collega's in andere landen wil gaan praten om tot een gezamenlijk standpunt te komen over Turkije, "zodat we een einde kunnen maken aan toetredingsgesprekken".

Grenzen overschreden

Eerder in het debat had Schulz al gezegd dat hij de toetredingsgesprekken staakt als hij de verkiezingen wint. "Duitse burgers kunnen niet meer veilig naar Turkije reizen", zei hij. "Wie de volgende bondskanselier ook wordt, moet tegen Turkije zeggen dat alle grenzen zijn overschreden en het land geen lid meer kan worden van de EU." Volgens Schulz is het nodig om tegen Erdogan taal te gebruiken die hij begrijpt.

De afgelopen periode zijn zeker twaalf Duitsers in Turkije vastgezet, net als enkele Turkse Nederlanders. Berlijn zegt dat de Duitsers politiek gevangenen zijn en is daar verbolgen over.

Schulz viel Merkel in het debat aan op haar vluchtelingenbeleid. Schulz zei dat Merkel andere Europese landen erbij had moeten betrekken, in plaats van ze te confronteren met voldongen feiten.

"Daarom nemen de Hongaarse president Orbán en de Poolse premier Kaczynski hun verantwoordelijkheid niet en laten ze ons, de Duitsers, in de steek", zei Schulz.

Merkel verdedigde haar beleid vervolgens en zei dat ze er nog steeds achter staat.

Schulz valt Merkel aan op vluchtelingenbeleid

STER reclame