Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst zijn Nederlands kampioen Orange

Beachvolleyballers Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst hebben de Nederlandse titel veroverd. Het duo versloeg zondag in de finale van het NK op het strand van Scheveningen Steven van de Velde en Dirk Boehlé met 21-17, 21-16.

Varenhorst, die met Reinder Nummerdor tweede werd bij de WK in eigen land (2015) en als vijfde eindigde bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016), moest na het afscheid van Nummerdor verder met een nieuwe partner.

Dat werd Maarten van Garderen, met wie hij bij de afgelopen WK verrassend vierde werd. Van Garderen speelt inmiddels weer als zaalvolleyballer bij het Italiaanse Modena en zal zich later dit jaar beraden op zijn verdere loopbaan. Sinds een paar weken vormt Varenhorst daarom een gelegenheidsduo met Jasper Bouter. In december zal duidelijk worden wie Varenhorsts vaste nieuwe partner wordt.

Verrassende finalist

Dat Boehlé en Van de Velde nu alweer in de NK-finale speelden, is wellicht nog opmerkelijker. Dat duo werd in 2015 Nederlands kampioen, maar een dag na die titel werd de 23-jarige Van de Velde gearresteerd omdat hij in Engeland gemeenschap had gehad met een minderjarig meisje.

Voor dat vergrijp kreeg Van de Velde maart vorig jaar een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd in Engeland. Omdat hij een deel van zijn straf in Nederland mocht uitzitten, kwam hij in maart van dit jaar vervroegd vrij.

Teleurstellend brons

Boehlé/Van de Velde was in de halve finales verrassend met 17-21, 20-22 te sterk voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen.

Het hoogstgenoteerde Nederlandse beachvolleybalduo, dat in Rio olympisch brons won, moest het doen met de derde plaats. In de troostfinale tegen Sven Vismans en Jannes van der Ham werd wel met twee keer 21-19 gewonnen.

Brouwer en Meeuwsen maken een teleurstellend seizoen door. Op de afgelopen WK in Wenen eindigde het duo, dat in 2013 wereldkampioen werd, als zeventiende. Op de EK in het Letse Jurmala was de Europese titel het doel, maar bleek een derde plek het hoogst haalbare.

De uitgelaten Madelein Meppelink en Sophie van Gestel vieren hun Nederlandse titel Orange

Meppelink/Van Gestel

De strijd om het goud bij de vrouwen, tussen de koppels Madelein Meppelink/Sophie van Gestel en Jolien Sinnema/Joy Stubbe, eindigde in het voordeel van Meppelink/Van Gestel met de setstanden 21-14 en 21-9.

Sanne Keizer en Marleen van Iersel veroverden brons door in drie sets Flore Gravesteijn en Mexime van Driel te verslaan: 24-22, 16-21, 15-9.

Van Iersel speelde sinds lange tijd weer met haar oude partner Keizer. Vanwege het stoppen van Manon Flier vormden ook zij in Scheveningen een gelegenheidsduo.

STER reclame