Maarten van Garderen in actie in het eerste groepsduel op de WK beachvolleybal FIVB

"Het begin was allesbehalve makkelijk, soms was het echt niet om aan te zien." Met slechts een paar maanden ervaring in het zand werd Maarten van Garderen afgelopen weekend toch vierde op de wereldkampioenschappen in Wenen.

Een knappe prestatie, want de overgang van zaal naar zand is moeilijk. Ondanks het succes als beachvolleyballer keert hij komend seizoen terug naar de zaal, naar de Italiaanse topclub Modena.

"Ik heb acht, negen jaar veel moeten laten om op dit niveau te komen in Italië, ook al zien veel mensen dat niet omdat het niet vaak in de publiciteit komt. Ik heb daar een goed contract, beachvolleybal brengt wat meer onzekerheid..."

Maarten van Garderen (l) en Christiaan Varenhorst FIVB.org

Van Garderen weet dus nog niet of hij terugkeert in het zand naast partner Christiaan Varenhorst. "Het WK heeft een heel goede impact gehad op me. Ik ben wel verliefd geworden op het beachvolleybal. De omschakeling was heel moeilijk, maar deze vierde plaats is wel een bevestiging dat het kan."

Komende week gaat Van Garderen met Varenhorst en bondscoach Gijs Ronnes in gesprek over de toekomst. "Die beslissing hoeft dan nog niet genomen te worden. Maar dat moet natuurlijk wel op een gegeven moment en dat vind ik ongelofelijk lastig."

Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro moest Varenhorst op zoek naar een nieuwe partner. Reinder Nummerdor, met wie hij in 2015 WK-zilver won, zette na Rio een punt achter zijn carrière.

Van Garderen: "Ik zat in Italië en werd gebeld door een onbekend nummer. Toen ik opnam en Christiaan hoorde, dacht ik meteen dat het weleens om samenwerking zou kunnen gaan, want ik wist dat hij op zoek was."

"Ik had mezelf eigenlijk nooit op dat lijstje gezet, omdat ik weet dat er grote verschillen zijn tussen beachvolleybal en zaalvolleybal."

Geen makkelijke keuze

"Chistiaan is iemand die zegt waar het op staat. Hij zei meteen dat hij graag met mij wilde praten, daarvoor is hij met bondscoach Ronnes naar Italië gekomen."

Van Garderen ging niet over één nacht ijs en kreeg van Varenhorst de tijd om erover na te denken. "Het betekende veel voor mijn carrière, dus het is een keuze die je niet zomaar maakt. Maar de kans was wel zo interessant, dat ik het toch gedaan heb."

Van Garderen: de keuze wordt ongelofelijk moeilijk

"In de voorbereiding hebben we ook wel slechte wedstrijden gespeeld. Ik twijfelde er soms ook echt aan of dit hem wel zou worden. Ik was niet gewend aan sommige spelsituaties waardoor we met grote cijfers verloren van tegenstanders waar Christiaan eerder makkelijk van won. Het ging met horten en stoten, maar ze hebben mij het vertrouwen gegeven."

"Chistiaan is al jarenlang een wereldtopper" prijst Van Garderen zijn partner. "Het is heel mooi dat ik bij hem kan instappen. Ik heb geprobeerd het spel onder de knie te krijgen, de underdog-positie heeft ons wel geholpen. Wij kwamen in een flow terecht op dit WK."

STER reclame