Steven van de V. ANP

Beachvolleyballer Steven van de V. heeft een gevangenisstraf van vier jaar gekregen, meldt Omroep West. Een Britse rechter heeft hem veroordeeld voor de verkrachting van een twaalfjarig meisje. Verder mag hij geen contact meer hebben met kinderen onder de achttien tenzij er ouders bij zijn.

"Hij had een gevangenisstraf kunnen krijgen van acht jaar of zelfs meer", zegt NOS-correspondent Tim de Wit. "De straf is waarschijnlijk lager uitgevallen omdat Van de V. in een vroeg stadium schuld heeft bekend." 

Zijn advocaat had om vrijlating gevraagd. Van de V. zit al elf weken vast.

Naar Engeland

In augustus 2014 reisde hij naar Engeland om het meisje te ontmoeten nadat ze elkaar via Facebook hadden leren kennen. Zij was destijds twaalf jaar, hij negentien of net twintig.

"Steven had intensief contact met het slachtoffer op sociale media en was zich volledig bewust van de leeftijd van het slachtoffer", zegt een woordvoerder van de politie. "Hij is naar Engeland gekomen met als enige doel om haar te ontmoeten en heeft haar toen verkracht." 

'Ik hoop dat de familie nu verder kan'

Morning-afterpil

Steven van der V. had meerdere malen seks met het slachtoffer. De zaak kwam aan het licht toen het meisje naar een kliniek ging om een morning-afterpil te halen. Omdat ze nog niet meerderjarig was, onderzocht de kliniek de zaak. Die leidde uiteindelijk naar Van der V. 

Hij gaf in de rechtszaak aan dat het meisje instemde met het hebben van seks. Juridisch maakt dat geen verschil, vanwege de leeftijd van het meisje is er volgens de Britse wet sprake van verkrachting.

Toptalent

"Ik hoop dat deze zaak afschrikwekkend werkt", zegt de woordvoerder van de politie. "Volwassenen horen niet online op een ongepaste manier met kinderen te communiceren."

Afgelopen augustus werd Van de V. nog nationaal kampioen beachvolleybal met Dirk Boehlé. "Hij werd in de volleybalwereld gezien als een toptalent met een grote toekomst", zegt correspondent De Wit. "Of hij ooit nog zal terugkeren als volleyballer, is de vraag."

STER reclame