Een Rohingya tilt zijn moeder op na het bereiken van de grens met Bangladesh
NOS Nieuws

Rohingya in Nederland: 'Stap voor stap is alles van ons afgepakt'

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

"Ze zijn bang om dood te gaan." Vanuit Amsterdam houdt Sazaat Ahammed contact met zijn familie in Myanmar. Hij is een Rohingya, een groep mensen die door Myanmar wordt behandeld als tweederangsburgers. Ze hebben amper rechten en worden opgejaagd door het leger van Myanmar.

De afgelopen week zijn ruim 27.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht, om te ontsnappen aan het geweld. Ahammad kwam zelf in 2000 naar Nederland. Hij woonde voor die tijd in Myanmar, het vroegere Birma. Zijn familie had hoge posities bij de overheid. Zijn vader en opa waren allebei parlementslid.

"We hadden alle rechten en die zijn stap voor stap afgepakt", zegt hij. "Onze mensen werkten bijvoorbeeld bij het ministerie, het leger en de naturalisatiedienst. We hadden een huis, grond. Maar nu hebben we geen rechten om te bewegen, om te trouwen, we mogen niet naar de zorg. Stap voor stap is alles afgepakt."

De Rohingya willen hun rechten terug. Volgens een wet uit 1982 zijn ze geen staatsburgers van Myanmar. Ze hebben dus geen paspoort. "We willen dezelfde rechten als andere groepen, zoals de Myanmarezen." En ze willen bescherming, van de VN, zegt Ahammad. "Anders overleven ze het niet."

Met zijn familieleden gaat het volgens Ahammad niet goed. Familie blijft binnen, of is helemaal verdwenen. "We weten niet waar de kinderen van mijn familie zijn", zegt hij. Twee dagen geleden had hij contact met zijn nicht. Dat gaat gewoon via de telefoon, of via WhatsApp. "Ze zijn heel bang. Op elk moment kan er een aanval komen van het leger."

Het leger had aangekondigd het dorpje van haar nicht binnen te vallen, als de bewoners niet zouden vertrekken. "Ze is de bergen in gevlucht met haar twee kinderen", zegt hij. "Daar zijn nog zo'n 250 andere mensen." Waar haar man is, is niet bekend. Contact met hem is er de laatste dagen niet geweest. "Waarschijnlijk is hij vermoord", denkt Ahammad.

Wat Ahammad betreft keert hij ooit terug naar het Aziatische land. "Natuurlijk willen we terug. We zijn altijd aan het wachten, hopend op verandering door de regering van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Maar zij is nog erger dan het brutale regime. Ze heeft de kant van de onderdrukker gekozen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl