Militairen in Myanmar houden de wacht in de buurt van dorpen die in brand gestoken zijn
NOS NieuwsAangepast

Vluchtelingenstroom uit Myanmar houdt aan

In de afgelopen week zijn ruim 27.000 Rohingya-moslims naar Bangladesh gevlucht, om aan het geweld in Myanmar te ontsnappen. Nog eens 20.000 Rohingya houden zich op in het niemandsland tussen de twee landen, meldt de VN op basis van verschillende bronnen.

Gisteren noemde de VN-organisatie voor Migratie (IOM) nog een aantal van 18.000 vluchtelingen. De Rohingya zijn een minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Vrijdag sloeg de vlam in de pan toen Rohingya-rebellen legerposten aanvielen. Het leger sloeg vervolgens hard terug, waarbij dorpen in brand werden gestoken. Het geweld van beide kanten kostte aan 100 mensen het leven.

Het rebellenleger van de Rohingya (ARSA) is opgericht door bannelingen in Saudi-Arabië. Er zijn aanwijzingen dat de strijders zijn opgeleid in kampen in Pakistan en Afghanistan. Vorig jaar oktober vielen zwaarbewapende ARSA-strijders politieposten aan, waarbij negen politiemannen werden gedood.

Getraumatiseerd

De meeste vluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen, zijn er volgens de Verenigde Naties slecht aan toe. Er zijn talloze gewonden en de mensen zijn hongerig, uitgeput en getraumatiseerd.

Grenswachten in Bangladesh hebben vanochtend de lichamen gevonden van 20 gevluchte vrouwen en kinderen. De boot waarin zij zaten was omgeslagen.

De VN-Veiligheidsraad heeft achter gesloten deuren beraadslaagd over de situatie in Myanmar. verder dan een oproep tot de-escalatie kwam de raad vervolgens niet.

Kofi Annan

Een VN-missie onder leiding van voormalig secretaris-generaal Kofi Annan deed na een bezoek aan Myanmar onlangs aanbevelingen om de toestand te verbeteren. Een van de leden van de commissie was de Nederlandse diplomate Leatitia van den Assum.

In het NOS Radio 1 Journaal zei Van den Assum dat de commissie aanraadt om de gedwongen segregatie van boeddhisten en Rohingya stop te zetten. De strikte scheiding van mensen wakkert volgens haar alleen maar de onrust en het onderling wantrouwen aan. In kampen leven 120.000 Rohingya en nog eens een miljoen in van de buitenwereld afgesloten dorpen.

Een andere aanbeveling die de commissie doet is de Rohingya een volwaardig staatsburgerschap toe te kennen.

Van den Assum roept Aung San Suu Kyi op alles te doen wat in haar vermogen ligt om de polarisatie in het land te beëindigen. Suu Kyi is de feitelijke leider van het land, hoewel ze geen officiële functie uitoefent. Ze heeft echter geen invloed op het leger, dat autonoom optreedt. Van den Assum kent Suu Kyi persoonlijk van vorige bezoeken aan het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl