Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsraad vreest nieuwe geweldsgolf Myanmar na uittocht Rohingya

De VN-Veiligheidsraad heeft achter gesloten deuren overlegd over de crisissituatie in Myanmar. De Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Matthew Rycroft, zei na afloop dat alle partijen het geweld veroordelen en een oproep doen tot deëscalatie. Er bestaan grote zorgen, zei de Brit, die had opgeroepen tot de zitting.

Afgelopen week zijn naar schatting zeker 18.000 Rohingya-moslims in het noordwesten van het land op de vlucht geslagen naar buurland Bangladesh, vooral vrouwen en kinderen. Zij voegen zich bij de tienduizenden Rohingya die het afgelopen jaar al naar Bangladesh vluchtten en verblijven in kampen. Bij elkaar wonen er zo'n 400.000 Rohingya-vluchtelingen in het buurland van Myanmar.

Inmiddels stuurt Bangladesh ook vluchtelingen terug en enkele duizenden Rohingya zijn in het grensgebied in een niemandsland terechtgekomen.

Dorpen platgebrand

Het leger van Myanmar is bezig met een grote operatie in Rakhine, de deelstaat waar het gros van de moslimminderheid woont. Het leger zegt op te treden tegen moslimrebellen, die vorige week vrijdag politieposten aanvielen en bruggen opbliezen. Volgens mensenrechtenorganisaties maakt het leger zich schuldig aan moord, marteling en verkrachting. Militairen zouden dorpen hebben platgebrand. Er vielen meer dan honderd doden, veelal rebellen maar ook militairen en burgers.

Een Myanmarese politieagent bij een uitgebrand huis

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zegt dat veel vluchtelingen aan de grens schot- en brandwonden hebben. "Ze zijn getraumatiseerd en dat is goed te zien."

Verantwoordelijk voor de aanval van vrijdag zijn leden van de Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), die naar eigen zeggen opkomt voor de rechten van de Rohingya. ARSA voerde in oktober vorig jaar vergelijkbare aanvallen uit op de politie, die leidden tot een militaire operatie die volgens mensenrechtenorganisaties is uitgelopen op een etnische zuivering. De VN zegt dat er hoogstwaarschijnlijk misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd. De vrees bestaat dat de recente gebeurtenissen opnieuw leiden tot een golf van geweld.

Ook dit is Myanmar

In Yangon, de voormalige hoofdstad en grootste stad van het land, zijn honderden boeddhistische nationalisten de straat op gegaan om op te roepen tot hardere actie tegen de Rohingya-rebellen. Zij willen dat het leger de vrije hand krijgt om op te treden.

Rohingya zijn in het boeddhistische Myanmar rechteloos en worden niet erkend als staatsburgers, ook al wonen ze al generaties lang in het land. Veel Myanmarezen zien hen als indringers die terug moeten naar Bangladesh. Na een eerdere uitbarsting van geweld, in 2012, leven veel Rohingya in Myanmar onder erbarmelijke omstandigheden in kampen.

Een VN-commissie onder leiding van oud-VN-chef Kofi Annan presenteerde vorige week nog een rapport waarin werd opgeroepen de burgerrechten van Rohingya vast te leggen en de leefomstandigheden in Rakhine te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl