Asscher na het begrotingsoverleg van gisteren
NOS NieuwsAangepast

Kabinet opnieuw bijeen voor begrotingsoverleg, spanning loopt op

Het demissionaire kabinet praat opnieuw over de begroting voor volgend jaar. Die zou vandaag af moeten zijn om naar de Raad van State te sturen voor advies, maar de vraag is hoe hard de partijen vasthouden aan die deadline.

Als de partijen het niet eens worden, dreigt het demissionaire kabinet te vallen. Voor de zomervakantie dreigde PvdA-leider Asscher uit het kabinet te stappen als er geen geld kwam voor verhoging van de salarissen in het basisonderwijs. Dat leidde tot een harde confrontatie met de VVD, die geprikkeld reageerde.

Deze maand leek er een akkoord in zicht, maar dat is er nog steeds niet. De PvdA en VVD praten al dagen over de onderwijssalarissen. De PvdA wil 275 miljoen euro voor de salarissen, de VVD wil zich daar niet op vastleggen. De partij vindt dat ook CDA, D66 en ChristenUnie moeten kunnen meepraten omdat het nieuwe kabinet gebonden zal zijn aan de verhoging van de salarissen.

Belofte

De VVD wil wel beloven dat het nieuwe kabinet een bedrag voor de salarisverhoging uittrekt. Dat kan dan ook meer worden dan 275 miljoen. Maar de PvdA wil ervan op aan kunnen dat dat ook werkelijk gebeurt en dat het niet veel minder wordt.

Als de partijen het vandaag opnieuw niet eens worden, bestaat de kans dat de PvdA-ministers opstappen.

"Het lijkt hard tegen hard te gaan", zegt politiek verslaggever Marleen de Rooij in het NOS Radio 1 Journaal. "Vertrouwen ze elkaar nog en gunnen ze elkaar nog wat?" De belangen zijn tegengesteld. "De VVD formeert en denkt als we het hier aan uitgeven, kunnen we het nergens anders meer aan uitgeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl