Formatiedag 166: ook op Prinsjesdag nog niet klaar
Eigenlijk ging iedereen er in politiek Den Haag al van uit dat het demissionaire kabinet er op Prinsjesdag nog zou zitten. Nu heeft ook informateur Zalm die verwachting uitgesproken.
In een brief aan de Tweede Kamer noemt hij het "niet aannemelijk dat er voor de derde woensdag van de volgende maand een kabinet uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is gevormd". Prinsjesdag is op de derde dinsdag, 19 september.
Op een na langste formatie
Sinds afgelopen zaterdag is deze formatie de op een na langste in de parlementaire geschiedenis. Alleen de vorming van het eerste kabinet-Van Agt (in 1977) duurde langer: 208 dagen. Als er op 9 oktober nog geen nieuw kabinet is, dan is dat record gebroken.
Zalm benadrukt in zijn brief dat de financiën een belangrijk onderdeel zijn van de formatie en dat de onderhandelingen daarover nog niet klaar zijn. Als er wel een akkoord over is, zal het Centraal Planbureau dat doorrekenen en dat kan leiden tot aanpassingen.
Begroting voor volgend jaar
Intussen gaan de besprekingen in het huidige kabinet over de begroting voor volgend jaar door. Vanochtend was daar weer overleg over tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA, maar ze zijn er nog niet uit.
Het streven is om de begroting woensdag in grote lijnen klaar te hebben en naar de Raad van State te sturen. Punt van gesprek is onder meer de kwestie van de salarissen van leraren in het basisonderwijs.
Simultaan schaken
De begroting is in principe 'beleidsarm', maar de voorbereiding is ingewikkeld, omdat belangrijke onderwerpen ook worden voorgelegd aan de partijen in de formatie. VVD-onderhandelaar Zijlstra gebruikte daarvoor vandaag de term 'simultaan schaken'.
Na het uitstapje vorige week naar Hilversum, spraken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag weer in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer. Morgen zijn er geen onderhandelingen vanwege 'fractiedagen' van een aantal partijen. Woensdagmiddag gaan de gesprekken verder in het Johan de Witthuis in Den Haag.