ANP
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 162: even weg uit Den Haag, akkoord over moeilijke onderwerpen

De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zitten vandaag en morgen even buiten Den Haag, in de Zwaluwenberg in Hilversum. Dat is goed voor de sfeer en er worden 'meters gemaakt', maar niemand verwacht dat de gesprekken op het landgoed van Defensie in Hilversum al tot een akkoord leiden.

De onderhandelaars kwamen aan het eind van de middag met een positieve boodschap naar buiten. Over moeilijke onderwerpen zijn ze het eens geworden en er wordt gewerkt aan de teksten van het regeerakkoord. Informateur Zalm is er nu echt van overtuigd dat het nieuwe kabinet er over een paar weken gaat komen.

VVD-leider Rutte bespeurt verder geen versnellingen in de onderhandelingen. "Wij doen hier wat we ook in Den Haag doen."

"Het is goed voor iedereen om even twee dagen door te werken op een andere plek", zei CDA-leider Buma. "Een andere plek is echt fijn om op een andere manier naar dingen te kijken. Maar we verwachten niet dat het in twee dagen nu ineens af is."

Lerarensalarissen

VVD-leider Rutte sprak in Hilversum tegen dat er binnen het demissionaire kabinet een akkoord is over de salarissen in het basisonderwijs. De PvdA wil de hogere salarissen in de begroting van volgend jaar regelen.

De eis van de PvdA zette de verhoudingen in de demissionaire coalitie voor de zomer op scherp. Coalitiepartner VVD reageerde aanvankelijk furieus. Die partij vindt de lerarensalarissen vooral een kwestie voor het nieuwe kabinet, dat aan de formatietafel vorm krijgt. Maar omdat dat kabinet er niet voor Prinsjesdag is, ligt de kwestie toch op tafel bij de begrotingsonderhandelingen voor volgend jaar.

Het ligt voor de hand dat het onderwerp ook op de formatietafel ligt. De VVD zal van CDA, D66 en CU moeten weten of zij met het compromis kunnen leven.

Rutte sprak in Hilversum tegen dat er een akkoord is en verwees naar de "verstandige woorden van de heren Zijlstra en Asscher afgelopen maandag", die toen aangaven dat ze deze kwestie willen oplossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl