De Zwaluwenberg
NOS NieuwsAangepast

Onderhandelaars donderdag en vrijdag naar Hilversum

De onderhandelingen in de kabinetsformatie zijn donderdag en vrijdag buiten Den Haag. Onder leiding van informateur Zalm praten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum, het werkterrein van de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht.

De onderhandelaars willen daar 'meters maken' in een andere omgeving. Het is de bedoeling dat donderdag en vrijdag lang wordt vergaderd. Dat heeft er ook mee te maken dat er vanwege allerlei agendaredenen volgende week minder tijd is. Zo zijn er volgende week ook fractievergaderingen.

De Zwaluwenberg wordt wel vaker gebruikt voor politiek overleg. In 2007 waren er bijvoorbeeld ook onderhandelingen tijdens de formatie van het derde kabinet-Balkenende.

Partijleiders Balkenende, Bos en Rouvoet in 2007 op De Zwaluwenberg

Contact tussen kabinet en informateur

Ook op dit moment wordt weer onderhandeld, Premier en VVD-leider Rutte vindt het "gebruikelijk" dat partijen in de formatie en het zittende kabinet met elkaar contact hebben over de begroting. Voor de besprekingen van vandaag zei hij dat informateur Zalm af en toe praat met de minister van Financiën, zodat er "geen verrassingen" zijn.

Volgens Rutte is het staatsrechtelijk goed geregeld dat in de begroting van een demissionair kabinet geen grote nieuwe beleidsvoornemens staan.

Lerarensalarissen

Rutte wilde niets concreets zeggen over de kwestie van de lerarensalarissen. De PvdA vindt dat leraren in het basisonderwijs er geld bij moeten krijgen, de VVD wilde dat vooral overlaten aan het nieuwe kabinet.

Aanvankelijk leek daarover grote onenigheid tussen de coalitiepartners te ontstaan, maar de ergste kou lijkt uit de lucht. VVD-onderhandelaar Zijlstra zei gisteren dat het slordig zou zijn als het kabinet nu nog zou vallen en ook PvdA-leider Asscher toonde zich optimistisch over de uitkomst. Beiden zeiden dat de salariskwestie behalve in het kabinet ook in de formatie wordt besproken. Rutte verwees vandaag naar de "verstandige woorden van Zijlstra en Asscher" en wilde daar niets aan toevoegen.

PvdA-minister Bussemaker zei vandaag dat het de goede kant op gaat. "Als minister van Onderwijs ben ik natuurlijk heel blij dat iedereen zo het belang onderkent van een salarisverhoging van de leraren in het basisonderwijs, aan wie wij allemaal onze kinderen toevertrouwen."

Begroting volgende week klaar

Het kabinet is vanmiddag begonnen met de voorbereiding van de begroting voor volgend jaar. Volgens Rutte zullen de vergaderingen daarover voor het grootste deel worden geleid door vicepremier Asscher. De premier is er vanwege de onderhandelingen in de formatie maar af en toe bij. "Asscher en ik vertrouwen elkaar volledig, het is een goede samenwerking, ook als we het oneens zijn."

De begroting moet volgende week woensdag klaar zijn en wordt op Prinsjesdag gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl