Formatiedag 159: Prinsjesdag en formatie beïnvloeden elkaar
Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA, sinds gisteren het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog, begint morgen met de besprekingen voor de begroting van volgend jaar. Officieel staat dat overleg los van de formatie, maar in de praktijk hebben die twee dingen toch wel met elkaar te maken.
Omdat er nog geen nieuw kabinet is, moet de oude coalitie van VVD en PvdA nog een begroting voorbereiden. Die wordt gepresenteerd op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september. De discussie binnen het demissionaire kabinet lijkt zich toe te spitsen op de salarissen van de leraren in het basisonderwijs. De PvdA vindt dat die omhoog moeten, de VVD wilde de kwestie vooral overlaten aan de nieuwe regering.
Slordig
De gemoederen daarover liepen voor de vakantie hoog op. VVD en PvdA hadden vanochtend overleg en ze zijn er nog niet uit, maar VVD-onderhandelaar Zijlstra zei dat alle partijen het slordig zouden vinden als het kabinet nu nog zou vallen. Hij wil de lerarensalarissen ook bespreken tijdens de formatie. "We moeten bekijken of dat bij elkaar te brengen is."
Ook PvdA-leider Asscher ziet een verband: "We moeten eerst kijken of we er uit kunnen komen met de VVD, vervolgens zal er een vorm van afstemming moeten zijn met de partijen aan de formatietafel." Hij zei optimistisch te zijn over de uitkomst.
"Warme overdracht"
De onderhandelende partijen hielden zich op de vlakte over de leraren. D66-leider Pechtold zei wel dat het oude kabinet zijn verantwoordelijkheid nog moet nemen. "En van daaruit kijken we in hoeverre dat aansluit bij waar de coalitie in wording mee bezig is." Hij gebruikte daarvoor de term "warme overdracht". ChristenUnie-voorman Segers zei dat de bal bij het zittende kabinet ligt.
Onder leiding van informateur Zalm onderhandelden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer. Morgenmiddag gaat het overleg verder in het Johan de Witthuis.