ANP
NOS NieuwsAangepast

Zalm: geen nieuw kabinet op Prinsjesdag

Informateur Zalm verwacht niet dat er op Prinsjesdag een nieuw kabinet is. In een brief aan de Tweede Kamer noemt hij het "niet aannemelijk dat er voor de derde woensdag van de volgende maand een kabinet uit VVD, CDA, D66 en CU is gevormd".

Een aantal fracties had gevraagd naar de stand van zaken in de formatie. Zalm schrijft daarover dat de "werkzaamheden voortgang vinden". Maar hij voegt eraan toe dat de "financiële opstelling" die de informateur aan het Centraal Planbureau (CPB) voorlegt nog niet klaar is.

Begroting

Zalm denkt dat de doorrekening door het CPB ongeveer een week in beslag zal nemen en dat het commentaar van het CPB aanleiding kan zijn om plannen aan te passen.

Het demissionaire kabinet bespreekt dezer dagen de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De algemene verwachting in Den Haag was al dat dit kabinet er dan nog zit; dat wordt nu dus bevestigd door de informateur.

Nog geen akkoord tussen VVD en PvdA

VVD-leider Rutte zei na een nieuwe dag van onderhandelingen met CDA, D66 en ChristenUnie dat iedereen de formatie wil laten slagen. "Maar of het lukt, weten we pas als het klaar is." D66-leider Pechtold zei dat het bij de financiën gaat om de "fiscaliteit en over de ietwat tegenvallende cijfers om te kunnen investeren en dat dat allemaal moet passen." CDA-voorman Buma beaamde dat de partijen "nog wel even bezig zijn".

De huidige regeringspartijen VVD en PvdA hebben overigens nog geen akkoord over de begroting. Ze hadden daar vanochtend wel weer overleg over. De gesprekken worden bemoeilijkt doordat ingewikkelde onderwerpen ook worden voorgelegd aan de onderhandelende partijen in de formatie. Het gaat dan onder meer om de salarissen van leraren in het basisonderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl