Hollandse Hoogte | Phil Nijhuis
NOS NieuwsAangepast

Onderhandelaars optimistisch vanwege gunstige economische cijfers

De onderhandelaars zijn blij met het nieuws dat de Nederlandse economie sterk gegroeid is.

ChristenUnie-leider Segers zei bij aankomst bij het Johan de Witthuis in Den Haag, waar verder onderhandeld wordt over een nieuw kabinet, dat het reden is tot optimisme. "Het is nu onze zorg om de economie nog beter te maken", zei hij. "Dit zijn mooie cijfers, die goed voor Nederland zijn", zei D66-leider Pechtold.

VVD-leider Rutte: "Vandaag kunnen we vieren dat Nederland uit de crisis is gekomen en dat we de snelst groeiende economie zijn van de westerse wereld. We groeien twee keer zo hard als Amerika of Duitsland."

Middenklasse

De onderhandelaars wilden niet ingaan op de vraag of de gunstige economische cijfers betekenen dat er belastingverlaging of lastenverlichting komt. "Ik heb steeds gezegd dat de middenklasse ervoor gezorgd heeft dat we uit deze crisis zijn gekomen. Ik vind het belangrijk dat deze mensen voelen dat er iets terugkomt. Maar of dat lukt, moet de komende jaren blijken", zei VVD-leider Rutte.

"We praten binnen over het regeerakkoord. Er is nog veel werk en dat gaan we nu bespreken", zei CDA-leider Buma.

"We moeten toch voorzichtig omgaan met geld", zei D66-leider Pechtold. Hij waarschuwde ook dat er "op middellange termijn nog wel problemen zijn met de overheidsfinanciën''.

Rutte, Buma, Pechtold en Segers praten vanochtend onder leiding van informateur Zalm over de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau. Ook de voorzitters van VNO-NCW, FNV en de Sociaal-Economische Raad schuiven aan.

Rutte trots op economische cijfers, Pechtold terughoudend

De onderhandelaars lijken zich weinig aan te trekken van opnieuw gelekte stukken uit de kabinetsformatie. Het AD meldt dat als er een kabinet met deze partijen komt, scholen les moeten gaan geven over de tekst, betekenis en melodie van het volkslied.

Op de vraag of we in de toekomst elke ochtend het Wilhelmus gaan zingen, antwoordde D66-leider Pechtold: "Het staat u vrij."

ChristenUnie-leider Segers noemde een publicatie in het AD gisterochtend heel schadelijk voor het formatieproces. Over het lekken naar de pers zei hij: "Het helpt niet bij de gesprekken die we gaan voeren."

Vandaag zei Segers dat hij betwijfelt of het om een nieuw lek gaat. "De zon schijnt en ik laat me niet van mijn goede humeur beroven", aldus de leider van de ChristenUnie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl