Minister Asscher ANP

Het is nog verre van zeker dat er in de komende begroting een verhoging van de salarissen voor leraren komt. VVD en PvdA waren het volgens enkele bronnen eens in het demissionaire kabinet.

Verschillende betrokkenen ontkenden dat en ook de formerende partijen CDA, D66 en ChristenUnie lijken er nog niet mee in te stemmen. Zij zijn met de VVD in onderhandeling over een nieuw kabinet.

Het financiële plan van de onderhandelende partijen is nog niet klaar, dus is het nog niet duidelijk waar geld naartoe gaat en waar het vandaan moet komen. "En zolang dat nog niet rond is, willen ze nog niet iets toezeggen waar ze later misschien spijt van krijgen", legt politiek verslaggever Joost Vullings uit.

Kabinet praat morgen weer

Morgen praat het demissionaire kabinet weer over de kwestie. Het is de bedoeling dat er dan in grote lijnen een besluit wordt genomen, zodat de voorstellen kunnen worden voorgelegd aan de Raad van State.

De begroting voor 2018 wordt op Prinsjesdag, 19 september, gepresenteerd. Demissionair minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) heeft gedreigd zijn handtekening niet onder die begroting te zetten als er geen geld voor de leraren komt.

Met het signaal vanuit de formatie - geen keihard nee, maar wel de boodschap dat er morgen nog geen duidelijkheid is - komt Asscher in een lastig parket, zegt Vullings. "Hij heeft heel fors ingezet. Dat werkt omdat er meteen heel veel druk op staat, maar nu ligt de druk weer bij hem."

STER reclame