NOS NieuwsAangepast

Basisschoolleraren staken, kinderen kunnen uurtje langer slapen

Leraren in het primair onderwijs geven vandaag het eerste uur geen les. Bij bijna alle basisscholen zullen de deuren om 08.30 uur dicht blijven. De leraren spreken niet van een staking, maar van een prikactie. Vanmiddag bieden docenten en ouders op het Malieveld in Den Haag een petitie aan.

De actie wordt georganiseerd door het PO-front. Dit is een samenwerking van de actiegroep POinactie met onderwijsbonden, schoolleiders en bestuurders.

Het PO-front laat zich horen omdat de leraren ontevreden zijn over het salaris. Basisschoolleraren krijgen minder betaald dan hun collega's in het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn ze ontevreden over de hoge werkdruk.

Volgens de actiegroep is het aantal burn-outs nergens zo hoog als in het basisonderwijs. Ze pleiten voor meer geld dat gebruikt kan worden voor meer handen in de klas, kleinere klassen en minder administratie.

De actiegroep roept op om van iedere school een docent en een ouder naar Den Haag te sturen. Zo'n 700 scholen hebben op de site www.pofront.nl al laten weten naar het Malieveld te reizen.

Naar verwachting zullen vanmiddag 5000 tot 10.000 mensen zien hoe de petitie wordt overhandigd aan onder meer de politici Jesse Klaver (GroenLinks), Emile Roemer (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA). Eerder werd de fractievoorzitters van de formerende partijen gevraagd om de petitie in ontvangst te nemen, maar die wilden dat niet doen.

Tot vrijdagmiddag hadden al bijna 300.000 mensen de petitie getekend, vanmiddag wordt de eindstand bekendgemaakt.

Ook juf Sharon staakt vandaag

Gisteren schreef staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer dat de basisschoolleraren niet hoeven te rekenen op meer salaris. Er kan weinig gedaan worden zolang het kabinet demissionair is. Er wordt wel 1,25 miljoen euro uitgetrokken om 500 werkloze leraren weer de klas in te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl